Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν από δικής μας πλευράς για να πετύχουμε τον στόχο μας που είναι ένα θετικό αποτέλεσμα στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του μνημόσυνου του ήρωα Μιχαλάκη Παρίδη, στην Αναφωτία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ερωτηθείς για την επικείμενη συνάντηση των δύο ηγετών την 1 η Σεπτεμβρίου, είπε ότι ξεκινά “μια νέα διαδικασία”, η οποία στη βάση κάποιων συγκεκριμένων δεδομένων μάς επιτρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι.
Φυσικά κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι σήμερα, για πρώτη ίσως φορά, υπάρχουν εκείνα τα δεδομένα που μπορούν να οδηγήσουν μια ορθολογιστικά σκεπτόμενη Τουρκία, η οποία είναι αναγκαίο συστατικό στην προσπάθεια για λύση, να αντιληφθεί τα οφέλη και για την ίδια από την επίλυση του Κυπριακού.
Από κει και πέρα παραμένουμε σοβαροί και προσηλωμένοι στην ανάγκη για σκληρή δουλειά και σκληρή διαπραγμάτευση. Όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα, το οποίο θα εξαρτηθεί από τη βούληση των εμπλεκομένων. Οι επόμενοι μήνες, η επόμενη περίοδος, θα είναι καθοριστική για το πώς θα εξελιχτεί η όλη προσπάθεια και για να είμαστε σε θέση να προβούμε σε πιο ασφαλείς προβλέψεις».
Πρόσθεσε ότι «ξεκινά αυτήν τη βδομάδα η πρώτη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη μετά τις θερινές διακοπές, προγραμματίζεται νέα συνάντηση στις 14 Σεπτεμβρίου. Σε αυτές τις πρώτες συναντήσεις θα επικεντρωθεί η συζήτηση στο περιουσιακό, ένα κεφαλαιώδες θέμα για τη δική μας πλευρά, ένα θέμα που απασχολεί τις διαπραγματεύσεις για αρκετό καιρό και η ενδεχόμενη πρόοδος σε ένα τέτοιο κεφάλαιο θα είναι καθοριστική για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.
Είμαστε εδώ και μόλις υπάρχει κάποια συμφωνία σε οποιοδήποτε θέμα –διότι έχω δει και κάποια σχόλια σχετικά με ανακοινώσεις, τις οποίες θα πρέπει να προβούν οι δύο ηγέτες- ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως έχει δημόσια αναφέρει, όταν υπάρξει κάτι που θα έχει συμφωνηθεί, τότε ο ίδιος θα ενημερώσει τον κυπριακό λαό».
Ερωτηθείς αν θα συζητηθούν και τα κριτήρια για το περιουσιακό, είπε «σίγουρα. Αυτή τη στιγμή έχει συμφωνηθεί το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία –έχει ανακοινωθεί αυτό- έχουν συμφωνηθεί ενδεχόμενες θεραπείες, έχουν υποβληθεί κατηγορίες –η δική μας πλευρά έχει υποβάλει διψήφιο αριθμό κατηγοριών- και όλα αυτά είναι στο ευρύτερο πλαίσιο της συζήτησης για τα κριτήρια που πρόκειται να κυριαρχήσουν των συζητήσεων την επόμενη περίοδο.
Και μια ενδεχόμενη συμφωνία για τα κριτήρια θα είναι οι όροι εντολής της Επιτροπής που θα κληθεί να λάβει αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Η Επιτροπή δεν θα αποφασίζει ούτε από μόνη της ούτε στο κενό. Θα αποφασίζει στη βάση πολύ συγκεκριμένων κριτηρίων που θα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές. Άρα, επαναλαμβάνω, η επόμενη περίοδος θα είναι καθοριστική για το πώς θα εξελιχθεί η όλη διαδικασία και θα είμαστε σε θέση να προβούμε και σε πιο ασφαλείς προβλέψεις».
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι την ερχόμενη Τρίτη, η συζήτηση των ηγετών «θα επικεντρωθεί στο περιουσιακό, στο τι έχει συζητηθεί μέχρι στιγμής, καθώς επίσης και στα επόμενα βήματα. Αλλά το θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει στη συνάντηση είναι το περιουσιακό».
Κληθείς να σχολιάσει το θέμα που αφορά το έγγραφο που κυκλοφόρησε η Τουρκία στα Ηνωμένα Έθνη με αναφορές στην Κυπριακή Δημοκρατία και αν αυτό επηρεάζει το κλίμα στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «έχει τοποθετηθεί χθες επί του θέματος ο Υπουργός Εξωτερικών. Πρόκειται για μια τακτική, ως αντίδραση σε επιστολή της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις παραβιάσεις από πλευράς Τουρκίας του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το ψευδοκράτος δεν μπορεί να κυκλοφορήσει έγγραφα, άρα προχωρεί χρησιμοποιώντας την Τουρκία. Σίγουρα δεν είναι κάτι που συμβάλλει θετικά στην προσπάθεια, αλλά και δεν είναι κάτι που θα οδηγήσει στο να σταματήσουμε τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε. Ακριβώς, η προσπάθεια που γίνεται είναι για να τερματιστούν τέτοιου είδους φαινόμενα.
Εκείνο που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι ότι ο διάλογος δεν γίνεται στη βάση ούτε δύο κρατών ούτε τίποτε άλλο, αλλά στη βάση των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου, των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, της Συμφωνίας της 8 ης Ιουλίου και του Κοινού Ανακοινωθέντος. Άρα, η λύση θα εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο και η προσπάθεια μας εντάσσεται στο πλαίσιο αυτό».
Τέλος, ερωτηθείς αν θα τεθεί το θέμα αυτό στην επικείμενη συνάντηση των δύο ηγετών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «ενδεχομένως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην κατ’ ιδίαν συνάντηση να νιώσει την ανάγκη να συζητήσει το θέμα. Εναπόκειται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όμως, επαναλαμβάνω, η προσπάθεια μας είναι ακριβώς για να τερματιστούν τέτοιου είδους φαινόμενα και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν από δικής μας πλευράς για να πετύχουμε το στόχο μας. Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι είναι η δική μας πατρίδα υπό κατοχή και εμείς επιθυμούμε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα»