Ν.Χριστοδουλίδης:”Το δεύτερο δεκαπενθήμερο Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσουν οι συνομιλίες”

Η επίσημη επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό ενδεχομένως να ανακοινωθεί αμέσως μετά το δείπνο που θα παραθέσει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ Εσπεν Μπαρθ Έιντε προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων την ερχόμενη Δευτέρα, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αναμένεται να έχουν ενεργό εμπλοκή στη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο και ερωτηθείς πότε αναμένεται η έναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «ο κ. Eide θα έχει αύριο στις 11 το πρωί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σίγουρα, ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι και η επίσημη επανέναρξη των συνομιλιών η οποία ενδεχομένως να ανακοινωθεί αμέσως μετά το δείπνο που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα ανάμεσα στους δύο ηγέτες, στην παρουσία του κ. Eide».

Σε ερώτηση αν ευσταθεί η πληροφορία ότι οι συνομιλίες θα επαναρχίσουν στις 12 Μαΐου, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε: «Θα δούμε. Το αργότερο που αναμένεται να ξεκινήσουν είναι το δεύτερο δεκαπενθήμερο Μαΐου. Αυτό είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνάντηση του κ. Eide με τους δύο ηγέτες».

Κληθείς να πει αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συναντήσεις με ξένους ηγέτες κατά την παραμονή του στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναχωρήσει από την Κύπρο στις 7 Μαΐου για την Πολωνία, για να παραστεί στους εκεί εορτασμούς για τον τερματισμό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στους εορτασμούς θα παρευρίσκονται αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες, καθώς, επίσης, και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου”.

Ανέφερε ότι “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει την ευκαιρία, σε συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει, να συζητήσει για την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών, τα δεδομένα, όπως διαμορφώνονται, αλλά και τη σταθερή θέση της δικής μας πλευράς περί της ανάγκης εμπλοκής της ΕΕ στη διαδικασία”.

Ακολούθως, είπε, “ θα μεταβεί στη Μόσχα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Putin, καθώς επίσης και κάποιες άλλες συναντήσεις με ξένους ηγέτες. Είμαστε στο στάδιο ολοκλήρωσης για το πότε θα γίνουν αυτές οι συναντήσεις και αμέσως μετά θα κάνουμε και σχετικές ανακοινώσεις για το ποιους θα συναντήσει στη Μόσχα, πέραν από τον Ρώσο Πρόεδρο».

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μεταβεί στη Μόσχα στις 8 Μαΐου και θα επιστρέψει στην Κύπρο το μεσημέρι της 10ης Μαΐου.

Κληθείς να πει κατά πόσο θα πρέπει να αναμένουμε αμερικανική εμπλοκή στο Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «σίγουρα όλα τα κράτη Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ειδικά τα Μόνιμα Μέλη, αναμένεται να έχουν ενεργό εμπλοκή στη διαδικασία του Κυπριακού, και είναι κάτι που καλωσορίζουμε.

“Εμείς επιδιώκουμε εμπλοκή και από τα πέντε Μόνιμα Μέλη, για να δημιουργηθούν εκείνες οι προοπτικές, μέσα από ένα ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο με τον νέο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αλλά και με την εμπλοκή της Τουρκίας – κάτι που είναι απαραίτητη προϋπόθεση – έτσι ώστε να μπορούμε να ευελπιστούμε για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας”.

“Σε σχέση με την αμερικανική πλευρά”, συνέχισε, “ενδεχομένως αυτή τη βδομάδα να υπάρξουν και κάποιες πιο συγκεκριμένες εξελίξεις. Από πλευράς Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να αναμένουμε να γίνουν σχετικές ανακοινώσεις». Πρόσθεσε ότι «στο πλαίσιο της ανάγκης εμπλοκής από όλα τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχουν επαφές προς αυτή την κατεύθυνση.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε σχέση με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτή τη στιγμή η μόνη πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι είναι η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου”.

“Εμείς δεν έχουμε την επίσημη ενημέρωση από πλευράς του κ. Ακιντζί για το τι έχει υπόψη του σε σχέση με ΜΟΕ, πέραν από κάποιες δηλώσεις. Αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για σοβαρά θέματα για τα οποία πρέπει να ενημερωθούμε λεπτομερέστατα, για να μπορούμε να τοποθετηθούμε”.

Γενικότερα, είπε, “τα ΜΟΕ ήταν μια πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας και βλέπουμε την προστιθέμενη αξία μέσα από ουσιαστικά ΜΟΕ τα οποία παράλληλα με τη διαπραγματευτική διαδικασία θα λειτουργούν ενισχυτικά προς το στόχο που καλούνται να εξυπηρετήσουν οι διαπραγματεύσεις και που δεν είναι άλλος από τον τερματισμό του απαράδεκτου στάτους κβο και την επανένωση της πατρίδας μας”.

Άρα, συνέχισε, “ τα όποια μέτρα είναι προς αυτή την κατεύθυνση, η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να τα συζητήσει έτσι ώστε να βοηθήσει τη διαδικασία».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου,  ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας ότι αυτή θα γίνει μετά την επιστροφή του Προέδρου από τη Μόσχα και μετά την πρώτη συνάντηση του με τον κ. Ακιντζί.