Ν. Χριστοδουλίδης:”Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα, καμία ανησυχία για την κυπριακή οικονομία”

Η κυπριακή Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα, επισημαίνοντας παράλληλα τη σημασία της παραμονής της χώρας στο ευρώ. Από κυβερνητικής πλευράς εκφράζεται η διαβεβαίωση ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα, έτσι ώστε να μην δικαιολογείται η οποιαδήποτε ανησυχία για την κυπριακή οικονομία.

Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που διεξήχθη την Πέμπτη και την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στήριξε σθεναρά τις ελληνικές θέσεις, κάνοντας προς την κατεύθυνση αυτή ότι ήταν δυνατό, είτε με ανάληψη πρωτοβουλιών, είτε με την παρέμβασή του στη Σύνοδο.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η απόφαση για διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αφορά την ελληνική Κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό. «Η ελληνική Κυβέρνηση, ως υπεύθυνη, εκλεγμένη Κυβέρνηση της χώρας έλαβε την απόφαση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει δια της ψήφου του», είπε.

Την ίδια στιγμή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο επικείμενο Eurogoup, σήμερα το απόγευμα, λέγοντας ότι είναι ανάγκη να αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα της συνόδου αυτής.

Συμπλήρωσε ότι το σημαντικό για την Κύπρο είναι οι εξελίξεις να οδηγήσουν σε μια κατάσταση πραγμάτων, βάσει της οποίας η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι μέρος της Ευρωζώνης, κάτι που θα είναι προς όφελος της Ευρώπης, της Ελλάδας και του ελληνικού λαού.

Σε ερώτηση για τους πιθανούς κινδύνους στην Κύπρο από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας απεύχεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σε κάθε περίπτωση, είπε, «η κυπριακή Κυβέρνηση, ως όφειλε, για να προλάβει τυχόν ανεπιθύμητες εξελίξεις, θέλει να διαβεβαιώσει όλους ότι λήφθηκαν όλα τα αναγκαία μέτρα, έτσι ώστε να μην δικαιολογείται η οποιαδήποτε ανησυχία για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και γενικότερα για την κυπριακή οικονομία».

Ερωτηθείς εξάλλου σχετικά με δημοσιεύματα σε μερίδα του αθηναΐκού Τύπου, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων από τον Έλληνα Πρωθυπουργό για την πρόθεσή του να προκηρύξει δημοψήφισμα, ενώ διέψευσε για άλλη μια φορά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αναφορά Τσίπρα προς Αναστασιάδη ότι προτίθεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ρωτήθηκε τέλος και για τη νέα συνάντηση που θα έχει τη Δευτέρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Όπως είπε, οι δύο διαπραγματευτές έχουν προετοιμάσει τη συνάντηση των ηγετών, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να αρχίσει η ουσιαστική διασταυρούμενη διαπραγμάτευση επί των τριών κεφαλαίων της διακυβέρνησης, του περιουσιακού και των κριτηρίων του εδαφικού.