ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Η αποχώρηση της Τελευταίας κατοίκου της Αμμοχώστου

Το βίντεο που βλέπετε και κάνει τον γύρο του διαδικτύου, αναρτήθηκε από κινηματογραφιστή του ΑΝΤΕΝΝΑ Κύπρου, τον Αναστάσιο Δημητριάδη.

Στο βίντεο απεικονίζονται οι συγκλονιστικές στιγμές που βιώνει η τελευταία κάτοικος της πόλης του Ευαγόρα, ενώ υποχρεώνεται να μαζέψει άρον άρον τα υπάρχοντά της και να εγκαταλείψει την πόλη.

Το θέμα της Αμμοχώστου, 41 χρόνια μετά δίνει ανάγλυφη την εικόνα μιας από τις πιο τραγικές πτυχές του κυπριακού προβλήματος με πρωταγωνιστές και θύματα τους Έλληνες της Κύπρου είναι και από μόνη της μια ιστορία πόνου, απογοήτευσης και απόγνωσης, αλλά και ένα πλαίσιο αναφοράς για την τουρκική αδιαλλαξία και βουλιμία αφ’ ενός, και για την αποτυχία χειρισμών και προσπαθειών για τη δική μας πλευρά αφ’ ετέρου.

Η πόλη μας καρτερεί υπομονετικά .Εναπόκειται στη θέληση της Τουρκίας να αποδείξει ότι θέλει λύση και στηρίζει τις νέες προσπάθειες εξεύρεσης λύσης.

Απλώς να υπενθυμίσουμε προς όλους ότι:

-Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε, με τα Ψηφίσματα 550/1984 και 789/1992 διατύπωνε σαφέστατα τον όρο της επιστροφής της πόλης των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της.

– Η Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου Κυπριανού-Ντενκτάς, της 19ης Μαΐου 1979, περιλάμβανε ανάμεσα σε άλλα, ως προτεραιότητα, την επίτευξη συμφωνίας για την επανεγκατάσταση στα Βαρώσια υπό την αιγίδα των Η.Ε.

Κρατίνος – Φήμη