Νταβούτογλου τέλος – Τον στέλλει σπίτι του ο Ερντογάν στις 22 Μαϊου

Ταγίπ Ερντογάν και Αχμέτ Νταβούτογλου έχουν εδώ και μήνες διαφοροποιημένες απόψεις και στάσεις σε σειρά θεμάτων, από τα ευρωτουρκικά και τη συμφωνία για μείωση της ροής μεταναστών προς την Ευρώπη, μέχρι τον χειρισμό του Κουρδικού, τις διώξεις δημοσιογράφων και την συνταγματική αλλαγή για ενίσχυση του θεσμού του Προέδρου.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, η κατά πλειοψηφία απόφαση της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής (ΜΚΥΚ) του ΑΚΡ – που ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τον Ταγίπ Ερντογάν – στις 29 Απριλίου να αφαιρέσει την αρμοδιότητα διορισμού των γραμματέων επαρχιών και πόλεων από τον Πρόεδρο του κόμματος και να την δώσει στους Αναπληρωτές Προέδρους, θεωρήθηκε ως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Την 1η Μαΐου έκανε την εμφάνισή του στο διαδίκτυο ένα μπλοκ με το όνομα “Ο φάκελος του πελεκάνου” όπου γράφτηκαν διάφοροι ισχυρισμοί για τις σχέσεις Ερντογάν – Νταβούτογλου και πως ο τελευταίος ανήλθε στη θέση του Προέδρου του ΑΚΡ και του Πρωθυπουργού χάρις στον Ερντογάν. Το μπλοκ “χρεώθηκε” στον κύκλο του Τούρκου Προέδρου αλλά και σε “τρίτους” που θέλουν να βλάψουν το κόμμα.

Στις 3 Μαΐου μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του ο Αχμέτ Νταβούτογλου ήταν σύντομος και σκληρός. “Δεν θα δώσουμε την άδεια σε όσους κυβερνοχώρους στοχεύουν να ανοίξουν και πάλι τα παλιά τεφτέρια της Τουρκίας και να κάνουν οι συκοφάντηδες επέμβαση στην Τουρκία. Σήμερα είναι όλοι υπό εξέταση. Δεν θα κάνουμε πίσω από τα σωστά πιστεύω μας, την καθαρή και χωρίς λεκέδες πολιτική. Όλη αυτή η υπόθεση, όλες αυτές οι κινήσεις, τα καταστατικά, όλοι αυτοί οι κανόνες είναι στο σωστό δρόμο”.

Λίγο πριν την κρίσιμη συνάντηση των δύο τους χθες ο Ταγίπ Ερντογάν έστειλε την απάντησή του λέγοντας ότι δεν πρέπει να ξεχνάνε πως φτάσανε σε αυτό το αξίωμα, εννοώντας την Πρωθυπουργία και την αρχηγία του ΑΚΡ, και πως τα αξιώματα είναι για να υπηρετείς τον λαό.

Σύμφωνα με κάποια άλλα τουρκικά ΜΜΕ σημείο τριβής ήταν και το ραντεβού με τον Μπαράκ Ομπάμα που προσπάθησε πολύ να πάρει τον Μάρτιο στη Σύνοδο για τα πυρηνικά στις ΗΠΑ, ο Ταγίπ Ερντογάν για να προβάλει ότι είχε επίσημη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο στον Λευκό Οίκο αλλά μέχρι και την τελευταία στιγμή λάμβανε κριτική από τον Ομπάμα και τελικά μια φωτογραφία χειραψίας. Αντιθέτως, ένα μόλις ένα μήνα μετά, ο Τούρκος Πρωθυπουργός έλαβε αμέσως το δικό του ραντεβού με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Διεθνή πρακτορεία επισημαίνουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δεν αναφερόταν δημόσια στην συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ για το μεταναστευτικό, για την οποία προσωπικά ενεπλάκη ο Νταβούτογλου, ενώ ο Ερντογάν αντέδρασε στο ότι τρεις φορές στη σύνοδο Τουρκίας – ΕΕ κλήθηκε μόνο ο Τούρκος Πρωθυπουργός και ήταν στη φωτογραφία με τους ηγέτες των χωρών – μελών λέγοντας “δεν χρειάζονται αυτές οι φωτογραφίες”. Τούρκος Πρόεδρος και Πρωθυπουργός είχαν διαφωνήσει και για το κατά πόσο θα έπρεπε οι δημοσιογράφοι που διώκονται να τίθενται υπό κράτηση μέχρι την διεξαγωγή της δίκης με τον Ταγίπ Ερντογάν να κρατά πιο σκληρή στάση στο θέμα του Τύπου από τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

Τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν ρεπορτάζ για το τέλος της εποχής Νταβούτογλου στο ΑΚΡ, 20 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων με τις ευχές του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν. Η διαδοχή είχε γίνει τον Αύγουστο του 2014.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού Τύπου, δεν θα υποβάλει υποψηφιότητα στο έκτακτο εκλογικό συνέδριο που αναμένεται να αποφασιστεί στη συνεδρία της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΑΚΡ σήμερα και να πραγματοποιηθεί σε 20 ή και λίγο περισσότερες ημέρες. Πιθανοί διάδοχοι φέρονται ο Υπουργός Μεταφορών και καλός φίλος του Ταγίπ Ερντογάν, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο Υπουργός Ενέργειας και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ (παντρεμένος με την μεγάλη του κόρη Εσρά), ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ, ο Υπουργός Υγείας, Μεχμέτ Μουεζίνογλου και Νουμάν Κουρτουλμούς, αναπληρωτής Πρωθυπουργός. Όλοι θεωρούνται προσκείμενοι στον Ταγίπ Ερντογάν.