Ντάισελμπλουμ: Η πόρτα παραμένει ανοικτή για την Ελλάδα – συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις αλλά…

«Συζητήσαμε την ισχυρή αποφασιστικότητα να διατηρήσουμε τη ισχύ και να ενισχύσουμε την Ευρωζώνη, τα πλαίσια που έχουν τεθεί, τους θεσμούς που έχουμε δημιουργήσει. Είμαστε σε ισχυρότερη κατάσταση από ότι πριν την κρίση» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αμέσως μετά τη λήξη του δεύτερου Eurogroup. Η Ελλάδα δεν έφυγε από την Ευρωζώνη λέει  το Παρίσι.

«Θα ήθελα να τονίσω ότι η εκπνοή του προγράμματος για την Ελλάδα χωρίς προοπτική παράτασης σημαίνει πως οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να πάρουν κάποιες αποφάσεις και οι θεσμοί είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν τεχνική βοήθεια», πρόσθεσε ο κ. Ντάισελμπλουμ υπαινισσόμενος ότι ενδέχεται να χρειαστεί η επιβολή capital controls.

Ερωτηθείς αν οι θεσμοί θα βελτιώσουν μέχρι την Τρίτη την πρότασή τους ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε πως δεν ήταν οι θεσμοί που αποχώρησαν από τις διαπραγματεύσεις, αλλά η ελληνική κυβέρνηση.

«Στο Eurogroup που είχαμε πριν είπαμε πως αν η Ελλάδα ακολουθήσει το μονοπάτι που πήρε θες το βράδυ, το πρόγραμμα βοήθειας θα εκπνεύσει», είπε στη συνέχεια και πρόσθεσε: «Πολλά μπορούν να συμβούν αλλά αν η Ελλάδα πάει σε δημοψήφισμα αλλά η εκπνοή του προγράμματος τελειώνει στις 30 Ιουνίου».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, η πόρτα είναι ανοικτή για την Ελλάδα και όπως υπογράμμισε οι συνομιλίες για το ελληνικό ζήτημα θα συνεχιστούν.

Ωστόσο, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως οι οικονομίες της Ευρωζώνης είναι πλέον πιο ισχυρές και πιο σταθερές.

Εντός της Ευρωζώνης ακόμη η Ελλάδα, διαμηνύει το Παρίσι

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, μιλώντας μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup, δήλωσε ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να ξαναρχίσει συνομιλίες με την Ελλάδα οποιαδήποτε στιγμή – κανείς, πολύ περισσότερο η Γαλλία, δεν θέλει το Grexit.

Ο κ. Σαπέν πρόσθεσε πως οι 18 υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν θέματα τραπεζικής αυτάρκειας, αλλά όχι ένα Grexit, ενώ άσκησε κριτική στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για δημοψήφισμα, διότι δημιουργεί προβλήματα, ιδιαίτερα για την Ελλάδα.

¨Θα το πω με έμφαση – αυτό που έγινε σήμερα δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα έφυγε από την ευρωζώνη¨, είπε ο κ. Σαπέν.

Τι λέει η Κομισιόν

“Η Ελλάδα παραμένει μέρος της ευρωζώνης” ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Σημείωσε, επίσης, ότι “το Eurogroup είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα και να ενδυναμώσει περαιτέρω την Ευρωζώνη”.