Ντάισελμπλουμ: Δεν είναι προς επαναδιαπραγμάτευση το ελληνικό μνημόνιο

Δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου της Ελλάδας, παρά μόνο μέσα στο πλαίσιο της αξιολόγησης, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ από το Λουξεμβούργο μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup χθες.

Επιπλέον ο Γ. Ντάισελμπλουμ, επισήμανε ότι δεν συζητήθηκε το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, το οποίο έχει προγραμματιστεί να τεθεί αργότερα το Φθινόπωρο.

Ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, τόνισε πως η «εργασία δεν έχει διακοπεί» και πως η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Ελλάδας συνεχίζει να εργάζεται «εποικοδομητικά» με τους θεσμούς για την προετοιμασία των προαπαιτουμένων δράσεων. Όπως συμπλήρωσε, προτεραιότητες για την πρώτη αξιολόγηση αποτελούν: η σύνταξη προϋπολογισμού για το 2016, η διασφάλιση της ανεξαρτησίας των φορολογικών Αρχών και μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα. Σε ό,τι αφορά τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε ότι είναι «απαραίτητη» η εμπλοκή του «τόσο για την Ελλάδα όσο και για τα κράτη- μέλη», ενώ ο Μπενουά Κερέ, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, συμπλήρωσε πως συμμετέχει ήδη στις συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σχολίασε ότι η Ελλάδα είναι αυτήν τη στιγμή σε «καλή τροχιά» όσον αφορά το νέο πρόγραμμα από τον ESM, ενώ ενημέρωσε πως η επόμενη δόση για την Ελλάδα, ύψους 3 δισ. ευρώ μπορεί να εκταμιευτεί μέσα στον Νοέμβριο, «εφόσον και όταν νομοθετηθούν τα προαπαιτούμενα».

Σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με τον Μπενουά Κερέ, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου της κατάστασης των ελληνικών τραπεζών. Τα 10 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες μπορούν να διατεθούν «πολύ γρήγορα» μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής, δήλωσε από την πλευρά του ο Κ. Ρέγκλινγκ, υπογραμμίζοντας ότι αυτό το ποσό –σε αντίθεση με τα υπόλοιπα 15 δισ. που προβλέπονται από τη συμφωνία του Ιουλίου- βρίσκονται ήδη σε λογαριασμό του ESM γι’ αυτό τον σκοπό.

Τέλος, αναφορικά με τους κεφαλαιακούς ελέγχους, ο Μπενουά Κερε δήλωσε πως είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης πότε θα αρθούν. Όπως εξήγησε, πρακτικά αυτό θα γίνει μόλις επιστρέψει η εμπιστοσύνη στις ελληνικές τράπεζες, στόχος στον οποίο θα συμβάλει και η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Στο μεταξύ, ο Ελληνας Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στο άτυπο Eurogroup επεσήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση τηρεί κανονικά το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας και γι αυτό μετά την αξιολόγηση πρέπει να ξεκινήσει η ελάφρυνση του χρέους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών ο κ. Χουλιαράκης τόνισε στη συνεδρίαση του Eurogroup ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί κανονικά το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας στο πλαίσιο των υπηρεσιακών αρμοδιοτήτων.

«Για το λόγο αυτό ο Υπουργός Οικονομικών έθεσε εκ νέου την ανάγκη προετοιμασίας της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους, που αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών στο άτυπο Eurogroup του Λουξεμβούργου επιβεβαιώθηκε το ιδιαίτερα θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την Ελλάδα μετά τη συμφωνία του Αυγούστου.

Πηγή: ΚΥΠΕ