Ντάισελμπλουμ ή Ντε Γκίντος; Εκλογή προέδρου σήμερα στo Eurogroup

Με φόντο την ελληνική κρίση, οι υπουργοί Οικονομικών θα συνεδριάσουν σήμερα για να εκλέξουν το νέο πρόεδρο, καθώς η θητεία του Γερούν Ντάισελμπλουμ λήγει στις 21 Ιουλίου.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ, που είναι ΥΠΟΙΚ της Ολλανδίας και ανήκει στο κεντροαριστερό Εργατικό κόμμα, επιθυμεί να ανανεώσει τη θητεία του για ακόμη 2,5 χρόνια.

Η σκληρή του στάση απέναντι τόσο στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα σε προγράμματα πακέτων διάσωσης, τον έκανε να χάσει ισχυρούς συμμάχους όπως η Γερμανία και Ιταλία.

Αντίπαλός του στην κούρσα αυτή ο ΥΠΟΙΚ της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος, ο οποίος επιδιώκει να αναλάβει το αξίωμα, ώστε η Μαδρίτη να συμβάλλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση της πολιτικής της ευρωζώνης.

Την στήριξή της στον υπουργό της Ισπανίας έχει εκδηλώσει η Ανγκελα Μέρκελ, ωστόσο βασικό μειονέκτημα του κ. Ντε Γκίντος είναι πως πιθανόν να μην είναι υπουργός για πολύ ακόμα. Οι ισπανικές εκλογές θα διεξαχθούν πριν το τέλος του χρόνου, με το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα να δείχνει σημάδια κατάρρευσης στις δημοσκοπήσεις.

Η γενική αίσθηση, πάντως, θέλει την θέση του επικεφαλής του Eurogroup να πρέπει να δοθεί σε έναν υπουργό χώρας, η οποία έχει καταφέρει να φέρει εις πέρας ένα πρόγραμμα διάσωσης. Αυτή πεποίθηση θα αποτελεί μια συμβολική κίνηση.

Πηγή:crash