Νορβηγικό μοντέλο για τους πρόσφυγες – Θα συμβιώνουν με πολικές αρκούδες!

Έπεσα από τα σύννεφα όταν πληροφορήθηκα ότι ομάδα Νορβηγών πολιτικών και μάλιστα από όλα σχεδόν τα κόμματα, θεωρούν ότι βρήκαν τρόπο να επιλύσουν το πρόβλημα των προσφύγων.

Εξετάζουν και μάλιστα πολύ σοβαρά, το ενδεχόμενο να στείλουν τους πρόσφυγες στο Svalbard, μια από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου, η οποία σήμερα κατοικείται από πολικές αρκούδες και πολύ λίγους ανθρώπους.

Εκπρόσωποι της περιοχής του Svalbard υποστηρίζουν ότι η περιοχή θα μπορούσε να δεχτεί τους μετανάστες και να γίνει το νέο τους σπίτι.

Οι πολιτικοί που εισηγούνται τη συγκεκριμένη λύση, η οποία φαίνεται να κερδίζει έδαφος καθημερινά, ζήτησαν από τον κυβερνήτη του Svalbard να εξετάσει τη νομιμότητα του σχεδίου, καθώς η περιοχή δεν ανήκει στην ζώνη του Σένγκεν και έτσι δεν μπορούν οι πρόσφυγες να περάσουν άνετα εκεί.

Οι ένθερμοι υποστηρικτές του σχεδίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών Μέσων έχουν δεσμευτεί να εργαστούν 100% για γρήγορη υλοποίηση του σχεδίου, αν αποδειχθεί νομικά ορθό.

Πολλοί από τους μόνιμους κατοίκους δουλεύουν σε ανθρακωρυχείο, όμως δεν είναι βέβαιο ότι και οι μετανάστες θα μπορέσουν να δουλέψουν σε αυτό, καθώς ήδη έχουν ανακοινωθεί 150 απολύσεις.

Η οικοδόμηση ενός κέντρου υποδοχής για τους μετανάστες θα ήταν ασφαλέστερη επιλογή, καθώς θα βοηθήσει να εκπληρωθεί η ηθική υποχρέωση της χώρας για τους μετανάστες.

Δεν είναι σαφές αν η Νορβηγία είναι σε θέση να στείλει πρόσφυγες στο Svalbard λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης των νησιού. Οι πολιτικοί ελπίζουν ότι θα ήταν πιο εύκολο για τους ανθρώπους να ζήσουν και να εργαστούν εκεί.

Αυτό που ίσως δεν έλαβαν ποτέ υπόψη στους σχεδιασμούς τους οι Νορβηγοί ειδήμονες, είναι ότι δεν πρόκειται για ζώα.

Αυτοί οι άνθρωποι έμαθαν να ζουν σε συνθήκες ξηρασίας και καύσωνα σχεδόν ολόχρονα.

Οι θερμοκρασίες στη Συρία είναι πολύ υψηλές, ενώ οι θερμοκρασίες στο συγκεκριμένο μέρος της Νορβηγίας είναι πολικές.

Οι Νορβηγοί ειδήμονες μήπως μπερδεύουν τους ανθρώπους με τις αρκούδες και μάλιστα τις πολικές;

Κρατίνος