Νιγηρία: 12χρονη καμικάζι έσπειρε το θάνατο

Ένα κορίτσι 12 μόλις ετών ανατίναξε χθες τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη, σε μια αγορά στην βορειοανατολική Νιγηρία, σκορπώντας το θάνατο σε εννέα ανθρώπους και τραυματίζοντας 30, σύμφωνα με τον απολογισμό των σωστικών συνεργείων. Η επίθεση αυτοκτονίας έγινε στην Γκούτζμπα, στην πολιτεία Γιόμπε, σύμφωνα με δηλώσεις του πατέρα ενός εκ των τραυματιών.

Η μικρή «μπήκε στην αγορά και κατευθύνθηκε προς το τμήμα των δημητριακών. Ανατίναξε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί ενώ βρισκόταν ανάμεσα στους εμπόρους και τους πελάτες», ανέφερε.

Η επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε την επομένη άλλης του ιδίου είδους που πραγματοποιήθηκε από μια νεαρή καμικάζι σε σταθμό λεωφορείων που βρισκόταν δίπλα στην ιχθυαγορά του Μαϊντουγκούρι, που είναι η μεγαλύτερη πόλη της βορειοανατολικής Νιγηρίας, στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 50.

Μέχρι στιγμής, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, ωστόσο οι επιθέσεις της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, από τις βιαιότητες της οποίας έχουν χάσει την ζωή τους περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι από το 2009, είχαν συχνά στόχο στο παρελθόν σταθμούς λεωφορείων και αγορές.

Η οργάνωση αυτή, χρησιμοποιούσε επίσης συχνά πολύ νεαρούς ανθρώπους για να πραγματοποιήσουν τις επιθέσεις της, ενώ σε ένοπλη επιχείρηση που εξαπέλυσε τον Φεβρουάριο, η Νιγηρία με τη βοήθεια των γειτονικών της χωρών,της επέτρεψε να ξαναθέσει υπό τον έλεγχο των δυνάμεών της σχεδόν το σύνολο των περιοχών του βορειοανατολικού της τμήματος που ήλεγχε η ισλαμιστική οργάνωση, χωρίς όμως να σταματήσουν οι επιθέσεις.