Νηστεία από τις μίζες με ταχίνι του Λουρουτζιάτη και λαγάνα του Βέργα

“Τη νηστεία και την αργία και τις γιορτές σας τις μισεί η ψυχή μου… εφ’ όσον δεν συνοδεύονται από μετάνοια, ειλικρίνεια, αγάπη και δικαιοσύνη”.
Μας το υπογραμμίζει τόσο καθαρά ο Θεός διά στόματος του προφήτη Ησαΐα.

Σαράντα μέρες νηστεία. Δίχως κρέας. Νηστεία των πέντε αισθήσεων. Να μην ακούς, να μη βλέπεις αυτά που δεν πρέπει να δεις.

Η νηστεία έχει ηλικία ίση με την ανθρωπότητα, διότι νομοθετήθηκε στον Παράδεισο.

«Από τον καρπό του δένδρου δεν θα φάγετε», είπε ο Θεός στους πρωτοπλάστους. Και επειδή δεν τηρήθηκε η νηστεία αυτή, εκδιωχθήκαμε από τον παράδεισο.

Μακριά από τον παράδεισο, λοιπόν, και ανάμεσα στη λαγάνα και την ταχίνι κρατείται ο Δήμαρχος της Λάρνακας, Αντρέας Λουρουτζιάτης, για τον οποίον το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου εξέδωσε χθες διάταγμα κράτησης οκτώ ημερών.

Να είναι άραγε νηστικός; Θα νηστέψει άραγε το σαραντάμερο; Τι του είπε ο πνευματικός του, αν έχει; Άραγε θα καταφέρει να ψάλλει ανήμερα του Μεγάλου Σαββάτου την Ανάσταση του Κυρίου, σαν πάλαι ποτέ πιστός χριστιανός. Κι αν όχι του κυρίου, ίσως τη δική του;

Ο Σάββας Βέργας; Στερήθηκε άραγε το φαγητό εκεί που τον φιλοξενούσαν; Γιατί στις Κεντρικές Φυλακές θέλει δεν θέλει θα νηστέψει…

Το «σπορ» της λαιμαργίας, που όλοι μέχρι σήμερα ασκούσαν με δεξιοτεχνία πάει…

Μίζες, εκατομμύρια εδώ και εκεί, κλεμμένα από τον κοσμάκη, υπεραφθονία γι’ αυτούς και τις οικογένειες τους, στις πλάτες των φτωχών, πλην τίμιων πολιτών.

Πόσο απατηλές είναι οι αυτές οι λέξεις στις Κεντρικές Φυλακές της Κύπρου;
Nαι! Θα νηστέψουν αυτό το Πάσχα. Όπως προστάζει η Εκκλησία μας. Θα νηστέψουν από τα ψέματα και την ανοησία. Θα νηστέψουν από το κουτόχορτο που τάιζαν τον κόσμο με τη σέσουλα.

Θα νηστέψουν από τις προεκλογικές καμπάνιες, τα μεγαλεπήβολα σχέδια, τις ψεύτικες υποσχέσεις, τις παραπλανητικές δημοσκοπήσεις.

Θα νηστέψω και γω με τη σειρά μου από τους αλαζόνες πολιτικούς. Νηστεία από τις τροφές, αλλά και από τα πάθη. Και τέτοια περίοδο, σαν αυτής της κρίσης, σίγουρα δεν θα αποβεί μοιραία.

Καλή δύναμη, καλό στάδιο και καλό υπόλοιπο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής..

Φήμη