Να γιατί Λεμεσός! – Ανδρέας Χρίστου: Η ανάπτυξη είναι συλλογική δουλειά

Γνωρίζει τον κάθε δρόμο, το κάθε πάρκο της όποιας συνοικίας της Λεμεσού καλύτερα από τον καθένα.  Συνηθίζει να πιάνει δουλειά από τα χαράματα και πολλές είναι οι φορές που θα τον αντικρίσεις στους δρόμους της πόλης όπου παρουσιάζεται πρόβλημα για να την άμεση επίλυση του. Ο πρώτος πολίτης, ο Ανδρέας Χρίστου είναι παθιασμένος με την πόλη του και ξεχωρίζει γιατί κάνει πράξη την μεγαλύτερη αλήθεια

«Η ανάπτυξη είναι συλλογική δουλειά και πρέπει να μένει μακριά από κομματικές σκοπιμότητες».

«Δεν είναι εύκολο να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη μετά από 41 χρόνια. Η δουλειά θα ενώσει Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους»

Συνέντευξη στη Μαρία Κωνσταντίνου

Τα κονδύλια έρχονται στη Λεμεσό. Πως το καταφέρατε αυτό;

 -Έρχονται ή έρχονταν… Η Λεμεσός ήταν η πρώτη που είχε αρχίσει την προετοιμασία για την άντληση κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία της περασμένης περιόδου και είχε  το πλεονέκτημα η πόλη μας,  να έχει στην υπηρεσία της ανθρώπους  ικανούς, διοικητικούς, μηχανικούς, διαχειριστές, λογιστές, οι οποίοι μπόρεσαν σε σύντομο χρονικό διάστημα να ετοιμάσουν σχέδια, να υποβάλουν προτάσεις, να εγκριθούν αυτές οι προτάσεις, όταν άλλοι ήταν ακόμη στο στάδιο διερεύνησης αυτών των ζητημάτων. Έτσι καταφέραμε  να τελειώσουμε τα έργα μας και με κόστος χαμηλότερο από ότι υπολογίζαμε όταν προκηρύχτηκαν τα έργα.

Άρα τα κονδύλια έρχονται στη Λεμεσό λόγω συλλογικής και κυρίως στοχευμένης προσπάθειας.  Λεφτά και δυνατότητες είχαν όλες οι πόλεις, απλά σε κάποιες περιπτώσεις ίσως έλειπε η εμπειρία, ίσως μας βοήθησαν οι καταστάσεις, ίσως μας χαμογέλασε περισσότερο η τύχη και καταφέραμε και ξεπεράσαμε κάποια προβλήματα που οι άλλοι βρήκαν μπροστά τους.  Είναι και θέμα συμπτώσεων, καμιά φορά.  Γιατί το λέω αυτό;  Για να μην πάμε μακριά, να σας πω ότι και εμείς σε κάποια έργα είχαμε και έχουμε προβλήματα που μας καθυστερούν, έτσι για  να μην κάνουμε τους έξυπνους,  όπως αυτό  Δημοτικής Βιβλιοθήκης το οποίο μας ταλαιπωρεί αρκετά χρόνια λόγω προβλημάτων που προέκυψαν με τον εργολάβο.  Άρα καμιά φορά είναι και θέμα τύχης.

Που επικεντρώνεται η προσπάθεια σας τώρα με την ύφεση που παρατηρείται;

– Βρισκόμαστε  σε νέα προγραμματική περίοδο και ήδη όλες οι πόλεις έχουμε υποβάλει τις προτάσεις μας για νέα έργα που θα συγχρηματοδοτηθούν από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία.  Εντός των ημερών θα κληθούμε να κάνουμε τη δεύτερη παρουσίαση των προτάσεων μας.  Οι δικές μας επικεντρώνονται στις δυτικές συνοικίες από τον ποταμό Γαρύλλη μέχρι και τη Βασιλέως Παύλου και το λιμάνι, καθότι  υπάγονται στην έννοια του ευρύτερο κέντρου.  Και αυτό διότι τα προγράμματα αυτής της περιόδου 2014 – 2020 δεν είναι τα κλασικά προγράμματα που αφορούσαν τη δημιουργία έργων επί του εδάφους, αλλά στοχεύουν στην βελτίωση της ποιότητας τα ζωής των ανθρώπων.  Έτσι οι δικές μας προτάσεις αφορούν έργα σε συνδυασμό με την άμεση βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, την βελτίωση του περιβάλλοντος, την απασχόληση της νεολαίας, της καλύτερης συμβίωσης των συνταξιούχων, της επαναλειτουργίας κλειστών καταστημάτων,  σε σχέση πάντα με τη θάλασσα που είναι η περιοχή αναφορά για την πόλη μας.

 «Λίγοι οι Τουρκοκύπριοι που θα επιστρέψουν στην περιουσία τους μετά τη λύση»

det_xristou2

Εν ολίγοις η πρόταση αυτή κατά κύριο λόγο εστιάζεται στην τουρκοκυπριακή συνοικία.  Σχετίζεται αυτή η προσπάθεια με τις εξελίξεις στο Κυπριακό;

– Ήδη έχουν γίνει σημαντικές πολεοδομικές αναπλάσεις στην εν λόγω περιοχή, όπως αυτή του Γαρύλλη και της Μαρίνας  και βελτιώσεις στους κεντρικούς δρόμους της περιοχής.  Είναι όμως περιοχή υποβαθμισμένη,  με κάτοικους ηλικιωμένους,  πολλά κλειστά καταστήματα, μεγάλους χώρους που παραμένουν ανεκμετάλλευτοι. Δικαιολογημένα θα έλεγα δόθηκε έμφαση και έχει εισαχθεί στην πρόταση μας.  Τώρα που έχουμε αυτές τις εξελίξεις, πολιτικά στέλλουμε  ένα μήνυμα ότι για μας η Λεμεσός ήταν και παραμένει ενωμένη. Άλλωστε η Λεμεσός ήταν η μοναδική πόλη στη Κύπρο που δεν είχε  πράσινη γραμμή. Επομένως ενιαία αντιμετωπίζουμε την πόλη μας και ελπίζουμε ότι αυτά που θα μας έρθουν θα είναι  πιο καλά, πιο φωτεινά για το λαό μας, θα έρθουν και θα βρουν μια νέα υποδομή, μια νέα ευκαιρία για όσους ζουν  ή ακόμη για αυτούς που θα θελήσουν να κατοικήσουν στην τουρκοκυπριακή συνοικία.

Είναι έτοιμη η Λεμεσός για ενδεχόμενη ανταλλαγή περιουσιών αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι αρκετή γη στην οποία έχουν γίνει αναπτυξιακά έργα είναι τουρκοκυπριακή, ενώ  άλλη τόση χρησιμοποιείται, είτε από πρόσφυγες είτε από αυτόχθονες κατοίκους;

– Κατά την προσωπική μου άποψη οι τουρκοκύπριοι που θα αποφασίσουν να επιστρέψουν θα είναι  λίγοι.  Πρώτα από όλα γιατί οι άνθρωποι καλά ή κακά 41χρόνια ζουν κάπου αλλού, έχουν δημιουργήσει εστίες, εργασίες, οικογένεια. Επίσης χρειάζεται χρόνος για να εδραιωθεί το αίσθημα ασφάλειας ανάμεσα στους ανθρώπους.  Δεν  μπορούν από τη μια μέρα στην άλλη να ξεπεραστούν όλα αυτά τα πράγματα.   Το καινούργιο στοιχείο που θα προκύψει από τη λύση, είναι άλλο.

Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας;

– Εκείνο που θα  προκύψει μετά τη λύση είναι η  δυναμική  που θα αποκτήσει η Κύπρος.  Τερματίζεται  η εκκρεμότητα, η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα, όλοι είμαστε ίσοι πολίτες,  τούτου του τόπου. Και είμαι βέβαιος ότι αμέσως μετά τη λύση, η οικονομία θα πάρει μπρος για πολύ πιο σημαντικούς στόχους από ότι σήμερα.   Η οικονομία είναι ο δυνατός μοχλός που θα φέρει τον κόσμο ξανά μαζί.  Η δουλειά, οι δυνατότητες να κτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον.

Η Λεμεσός ξεχωρίζει και ως την σύμπνοια που παρουσιάζεται ανάμεσα σε εσάς και το Δημοτικό Συμβούλιο.  Είναι γνωστό ότι έχετε τη στήριξη όλων των κομμάτων και οι σχεδιασμοί γίνονται μακριά από κομματικές σκοπιμότητες;

–  Αυτό είναι αλήθεια και έχει πιστεύω τη δική του μεγάλη σημασία.   Αυτή η προσπάθεια η οποία έχει ξεκινήσει από τη δημαρχία του Δρ. Δημήτρη Κοντίδη.  Στο Δημοτικό Συμβούλιο έχει κτιστεί ένα κλίμα συναίνεσης, συνεργασίας κοινής δράσης.  Υπάρχουν διαφωνίες, υπάρχουν αντιπαραθέσεις αλλά, πρυτανεύει, και αυτό θέλει ο πολίτης, το συμφέρον της πόλης.  Οι διαφορές ξεπερνιούνται για να υπάρχει  η πρόοδος, η ανάπτυξη, τα έργα, η απασχόληση.  Αυτό το πράγμα το έχει ανάγκη ο δημότης και αν κάποιος το παραγνωρίσει θα βρεθεί μπροστά σε εκπλήξεις. Ο κόσμος έχει πολλά προβλήματα και ζητά λύσεις των προβλημάτων αυτών.  Δεν μπορείς να λύσεις προβλήματα εάν δεν ξεπεράσεις κομματικές σκοπιμότητες, αντιπαραθέσεις, ίσως ακόμη και τα προσωπικά μας θέλω.

dimarxeio_2

Είστε από τους μοναδικούς Δημάρχους που είστε αποδεκτός από όλους ακόμη και τους συναδέλφους σας της μείζονος Λεμεσού.

-Ίσως είναι ιδιαίτερα βοηθητικό το γεγονός ότι η πόλη έχει ένα δικό της ξεχωριστό εκτόπισμα.  Η Λεμεσός είναι η ατμομηχανή ολόκληρης της επαρχίας, αλλά και της Κυπριακής οικονομίας ευρύτερα.  ΄Ολοι οι Δήμοι, αλλά και οι κοινότητες της Λεμεσού είμαστε στενά συνδεδεμένοι μεταξύ μας.  Και αυτό είναι συλλογικό επίτευγμα.  Ως Δήμαρχοι της μείζονος Λεμεσού έχουμε εγκαθιδρύσει το Συμβούλιο Δημάρχων, το οποίο λαμβάνει αποφάσεις, κοινές δράσεις σε θέματα που ακόμη και τα κόμματα από όπου προερχόμαστε ίσως έχουν διαφορετική θέση.  Η συνεργασία μεταξύ των έξη Δημάρχων είναι εξαιρετική με κοινό γνώμονα την βελτίωση της πόλης και το συμφέρον του πολίτη. Γίνεται μια προσπάθεια πέραν των πολιτικών θέσεων και κομμάτων να βρίσκουμε συγκλίσεις για να λύνουμε προβλήματα  που απασχολούν την πόλη.

Γιατί δεν παρατηρείται σε άλλους δήμους αυτή η ομοψυχία, από τη στιγμή που η Κύπρος περνά μια από τις δυσκολότερες περιόδους της ιστορίας της;

–  Όσον αφορά στο θέμα των Δήμων, νομίζω ότι μας βοήθησε το γεγονός ότι η Λεμεσός δεν επηρεάστηκε τόσο πολύ από τη κρίση. Λόγω του λιμανιού αλλά και των ξένων εταιρειών που εδρεύουν στην πόλη σε συνδυασμό με τους ξένους κατοίκους και τουρίστες, η κατάσταση είναι  καλύτερη από ότι στις άλλες πόλεις.  Στη Λεμεσό  δεν υπάρχει μόνο μια δραστηριότητα, αλλά μια  πολυσήμαντη, πολύπτυχη οικονομική βάση.

Είμαστε η πόλη που έχει τους περισσότερους ξένους υπηκόους που ζουν μόνιμα ή προσωρινά στην Κυπριακή Δημοκρατία.  Στη Λεμεσό  πλειοψηφούν οι άνθρωποι που προέρχονται από την επιχειρηματική τάξη, δηλαδή από τα πιο εύπορα στρώματα.  Αυτό σημαίνει ψηλότερο ποσοστό δαπανών, αγορών, διακινήσεων, εστιατορίων, κλπ.  Και δεν είναι μόνο οι Ρώσοι όπως πιστεύεται ευρύτερα, έχουμε  Βρετανούς, Γερμανούς,  Ισραηλινούς, Νορβηγούς,  Άραβες, από Συρία, Λίβανο, Αίγυπτο, έχουμε επίσης αρκετούς Ινδούς.. Είναι γενικά πάρα πολύ σημαντική η παρουσία όλων αυτών των ανθρώπων που ενισχύουν την οικονομία της πόλης.

Ωστόσο και η Λεμεσός μαστίζεται από την ανεργία. Πως ο δήμος προσανατολίζεται να βοηθήσει στην επίλυση αυτού του φαινομένου και πως προχωράτε ευρύτερα στο θέμα ανάπτυξης.

–  Η ανεργία θα αντιμετωπιστεί πρώτα με τα μεγάλα κρατικά αναπτυξιακά έργα. Πρέπει να προχωρήσουμε με αυτά τα έργα γιατί  αυτά θα δώσουν δουλειά σε εκατοντάδες συμπολίτες μας.  Στη Λεμεσό αυτή τη στιγμή προέχουν για μας τα εναπομείναντα  αντιπλημμυρικά έργα στα προβληματικά σημεία της πόλης.  Έχουν ήδη υλοποιηθεί όπως ξέρεις μεγάλα τέτοια έργα και έχει επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα με τις πλημμύρες, ωστόσο η προσπάθεια θα ολοκληρωθεί με το έργο αυτό.  Το κόστος των νέων έργων  ανέρχεται στα 30 εκ ευρώ.  Έχουμε τα  15 εκ από τα αποθέματα του ΣΑΛΑ και προσπαθούμε να πείσουμε τη Κυβέρνηση, ώστε να ξεκινήσουμε τα έργα με τα χρήματα από το ΣΑΛΑ  και τα υπόλοιπα να δοθούν από το Κράτος σε μεταγενέστερο στάδιο, το 2017 ή 2018.   Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι υπάρχει θετική βούληση από το Κράτος, προσπαθούμε να δούμε πως θα τα καταφέρουμε.

Επίσης  ένα σημαντικό έργο είναι η επέκταση των δικτύων  του ΣΑΛΑ για να καλύψει με αγωγούς και αντλιοστάσια αποχέτευσης λυμάτων όλη την μείζονα Λεμεσό, ακόμα και τις γειτονικές κοινότητες.   Υπάρχουν σε εξέλιξη τρία συμβόλαια αξίας 15 εκ.  ευρώ το καθένα.  Αναμένεται το συμβόλαιο για κατασκευή του νέου εργοστασίου.  Αυτά τα έργα θα δώσουν δουλειά σε πολλούς  ανθρώπους.

Επίσης, έχουμε σε εξέλιξη κάποια έργα, όπως το εικαστικό κέντρο στην οδό Στάθη Παπαδάκη, ένα μοναδικό έργο στη Κύπρο, που αφορά την αποκατάσταση δύο διατηρητέων αποθηκών που μας έχει δωρίσει ο κ. Παπαδάκης.  Θα μας παραδοθούν στο 2016 και θα δημιουργηθεί εκεί το Δημοτικό Εικαστικό Κέντρο που θα φιλοξενεί ποικίλες δραστηριότητες που έχουν σχέση με τις εικαστικές τέχνες.

xristou_andreas_dimarxos_pic

Είναι εύκολο να γίνουν αυτά τα έργα όταν υπάρχει η οικονομική ύφεση;

– Γίνονται προσπάθειες και υλοποιούνται τα έργα με βάση τα διαθέσιμα κονδύλια.  Αναμένεται για τα επόμενα χρόνια να διασαφηνιστεί η αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης. Πόσα χρήματα θα διαθέσει για νέα έργα. Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε στην πόλη, έργα, κύριοι δρόμοι που έχουν σχεδιαστεί αλλά δεν υπάρχουν λεφτά για την ανακατασκευή τους.  Ο Δήμος από μόνος του μπορεί να κάνει δάνεια περιορισμένου ύψους.  Αυτές είναι οι δυνατότητες του.  Για μεγάλες χρηματοδοτήσεις και σημαντικά έργα χρειάζεται η στήριξη του κράτους.  Βέβαια δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια.  Θα στρέψουμε την προσοχή μας στο να υλοποιήσουμε τα έργα από τα διαρθρωτικά ταμεία, που όπως υπολογίζουμε θα είναι δαπάνης 15 ως 20 εκ. ευρώ. Περαιτέρω θα  χρηματοδοτήσουμε  το μερίδιο μας στα έργα που η κυβέρνηση θα αποφασίσει να δρομολογήσει μέσα στα πλαίσια της πολιτικής που ανέφερα πριν.