Να αντικατασταθεί ή όχι η σημαία μας;

Ένας νέος αέρας αισιοδοξίας φυσά. Από καφέδες ένθεν και ένθεν, σε θέατρα, ζιβανίες και εκ του σύνεγγυς αγάπες και φιλοφρονήσεις.

Όσο πλησιάζουν οι μέρες που μας φέρνουν πιο κοντά σε μια νέα προτεινόμενη λύση, θα έπρεπε να μας απασχολήσουν και πράγματα τα οποία είναι ίσως εξίσου σημαντικά όπως το εδαφικό, οι εγγυήσεις κλπ

Με βάση τις πρόνοιες του σχεδίου ΑΝΑΝ, η σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας θα άλλαζε. Την θέση της θα λάμβανε το τρίχρωμο μόρφωμα που θυμίζει λίγο από Ελλάδα, λίγο από Τουρκία και λίγο από χαλκό της Κύπρου.  Το σχέδιο Αναν υποστήριξε τότε, τόσο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο νεοεκλεγής ηγέτης των Τ/Κ Μουσταφά Ακιντζί. Αμφότεροι οι πολιτικοί άνδρες λοιπόν συμφώνησαν μεταξύ άλλων και με την αντικατάσταση της σημαίας αυτής. Ή για να είμαστε δίκαιοι, ίσως και να διαφωνούσαν αλλά αποδέκτηκαν το σύνολο του σχεδίου σαν συμβιβαστική λύση.

Στη νέα αρένα των συνομιλιών όμως..ποιά είναι η θέση που θα κρατήσουν οι δύο ηγέτες για τη σημαία του νέου ομόσπονδου κράτους; Για να μην παρεξηγηθούμε, δεν είμαστε εναντίον μιας  προσδοκώμενης λύσης εφόσον είναι δίκαιη και λειτουργική. Ούτε και θέλουμε να παριστάνουμε τους ψευτο-πατριώτες.

Όμως υπάρχουν τα εξής δεδομένα

Δεδομένο 1: Η σημαία είναι το σύμβολο της κάθε χώρας και κάτω από τον ιστό της έτοιμοι να πεθάνουν πολλοί για να τη διαφυλάξουν και να την προστατεύσουν

Δεδομένο 2: Η υφιστάμενη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι εμπνευσμένη από Τουρκοκύπριο, για να θυμίζει (α) Το χρώμα για την ιστορία του χαλκού (β) το άσπρο το χρώμα τις ελπίδας (γ) την ελιά που συμβολίζει την ειρήνη (δ) το σχήμα για να γίνει πιο γνωστή η χώρα μιας και είναι ένα μικρό νησί. Δείτε σχετικό άρθρο της σελίδας μας.

Δεδομένο 3: Αυτή η σημαία χρησιμοποιείται απο την Κυπριακή Δημοκρατία απο την Ανεξαρτησία και εντεύθεν.

Αυτή τη σημαία λοιπόν την οποία Τουρκοκύπριος έφτιαξε αλλά που κράτησαν ψηλά οι αθλητές μας των Ολυμπιακών, που κυματίζει σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να την αλλάξουμε; Αυτή τη σημαία που παραπέμπει σε ελπίδα, ειρήνη, συμφιλίωση, ιστορία, θα πρέπει να την αλλάξουμε;

Είναι σημαντική αυτή η σημαία να παραμείνει και για τους 2 λαούς; Ή είναι κάτι που δεν πρέπει να μας απασχολεί καθόλου και ασχολούμαστε με ασήμαντα πράγματα; Τα σχόλια δικά σας.

Διογένης – Κρατίνος