ΝΑΤΟ: Θα υπερασπιστούμε την Τουρκία απέναντι στη Ρωσία

Τη στιγμή που η Μόσχα ενισχύει τις επιχειρήσεις υποστήριξης του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ, το ΝΑΤΟ εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για την κλιμάκωση των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία αλλά και τις τελευταίες εισβολές στον εναέριο χώρο της Τουρκίας.

“Είδαμε αεροπορικά πλήγματα, εκτόξευση πυραύλων, είδαμε διεισδύσεις στον τουρκικό εναέριο χώρο και φυσικά όλα αυτά αποτελούν λόγους ανησυχίας…παραμένουμε σε στενή επαφή με τις τουρκικές αρχές” δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας των χωρών μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Τουρκία για να υπερασπισθεί τη συμμαχική του χώρα στη νότια πτέρυγά του, έπειτα από τις παραβιάσεις του τουρκικού εναερίου χώρου από τις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις, πρόσθεσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

“Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο και ικανό να υπερασπισθεί τους συμμάχους του, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή. Το ΝΑΤΟ έχει ήδη απαντήσει αυξάνοντας την ικανότητα, την ετοιμότητα ανάπτυξης δυνάμεων, και στη νότια πτέρυγα, περιλαμβανομένης της Τουρκίας”, είπε στους δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας επαναλαμβάνοντας ότι οι αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας αποτελούν “λόγους ανησυχίας”.

“Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ για πρωτοβουλίες με στόχο την εξεύρεση μίας πολιτικής λύσης στην κρίση στη Συρία”, πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

Η σύνοδος των υπουργών Αμυνας της Ατλαντικής Συμμαχίας ήταν προγραμματισμένη, αλλά επικεντρώνεται πλέον στο θέμα του πολέμου στη Συρία.

Πραγματοποιείται σε μία στιγμή κατά την οποία η Μόσχα κλιμακώνει την στρατιωτική της επέμβαση στη Συρία, εκτοξεύοντας πυραύλους κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά κυρίως παρέχοντας την αναγκαία στρατιωτική υποστήριξη ώστε οι δυνάμεις του Ασαντ να εξαπολύσουν μεγάλης κλίμακας επίθεση κατά των δυνάμεων των σύρων ανταρτών στην δυτική Συρία.

Η Ουάσινγκτον, επικεφαλής του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, επανέλαβε χθες ότι δεν συνεργάζεται με τη Ρωσία στις αεροπορικές της επιδρομές στη Συρία, τις οποίες ο υπουργός Αμυνας Αστον Κάρτερ χαρακτήρισε “θεμελιώδες σφάλμα”.