“Ναι” υπουργικού σε Λακκοτρύπη για νέες διαπραγματεύσεις και νέες γεωτρήσεις με την ΕΝΙ/KOGAS

Εξουσιοδότηση από το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο συνεδρίασε στο Τρόοδος έλαβε ο Γ. Λακκοτρύπης για περαιτέρω διαπραγματεύσεις με την ΕΝΙ/KOGAS. Ζητήθηκε επίσης να δοθεί παράταση για την πραγματοποίηση ερευνητικών γεωτρήσεων μέχρι το 2018.

Η εταιρεία είχε ήδη ζητήσει την επαναξιολόγηση του ενεργειακού δυναμικού στα οικόπεδα 2, 3 και 9 προκειμένου να υπάρξει αναθεώρηση των υφιστάμενων στόχων και πιθανόν διεύρυνση αυτών θέτοντας νέους στόχους επί του πεδίου των εν λόγω οικοπέδων.

Η εισήγηση αυτή της ιταλοκορεατικής κοινοπραξίας έπεσε σε ευήκοα ώτα, με τους συμβούλους της Κυβέρνησης επί ενεργειακών θεμάτων, αλλά και του Υπουργείου να συμφωνούν σε μια τέτοιου είδους εξέλιξη, η οποία πέραν των οικονομικών ωφελημάτων, έχει σαφέστατα και πολιτικο-διπλωματικά οφέλη, καθώς ένας ενεργειακός κολοσσός θα συνεχίσει να δίνει δυναμικά το παρόν στην αμφισβητούμενη υπό των Τούρκων Κυπριακή ΑΟΖ.

Κατόπιν των παραπάνω εξελίξεων, ο Υπουργός Ενέργειας, ζήτησε την εξουσιοδότηση από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Η ΕΝΙ, είχε ήδη προβεί σε δύο αποτυχημένες ερευνητικές γεωτρήσεις και ζητά να υπάρξει ένας επανασχεδιασμός του γεωολογικού χάρτη της περιοχής, προκειμένου να γίνει ευκολότερος ο επανακαθορισμός των στόχων που έχουν τεθεί.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης υπενθύμισε ότι το αίτημα υποβλήθηκε πριν από μερικούς μήνες, επισημαίνοντας ότι το Υπουργείο Ενέργειας εργάστηκε σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία έτσι ώστε να εξευρεθεί το νομικό πλαίσιο στη βάση του οποίου θα μπορούσε να ικανοποιηθεί αυτό το αίτημα.

Όπως τόνισε, το νομικό πλαίσιο έχει εξευρεθεί και ως εκ τούτου θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία για να εξεταστεί και η ουσία των αλλαγών που θα πρέπει να επέλθουν έτσι ώστε να συνεχιστεί το ερευνητικό πρόγραμμα της κοινοπραξίας.

Σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη, η εταιρεία έχει ζητήσει παράταση για δύο χρόνια δηλαδή μέχρι το Φεβρουάριο του 2018, έτσι ώστε να μπορέσει να επαναξιολογήσει το ενεργειακό δυναμικό της Ανατολικής Λεβαντίνης στην οποία επιχειρούν, και να μπορέσει να επαναπροσδιορίσει νέους ερευνητικούς στόχους. Όπως εξήγησε ο Υπουργός, στο πλαίσιο των συζητήσεων θα συζητηθεί με την κοινοπραξία το ενδεχόμενο να εξοικονομηθεί κάποιος χρόνος.

Ερωτηθείς τι σημαίνει αυτό πρακτικά ο κ. Λακκοτρύπης εξήγησε ότι θα δοθεί περίοδος χρόνου στην κοινοπραξία προκειμένου να μπορέσει να επαναπροσδιορίσει τους στόχους της.

Όπως εξήγησε, μετά την πρώτη αποτυχημένη γεώτρηση στο τεμάχιο Ονασαγόρας ουσιαστικά έγινε αντιληπτό ότι οι υπόλοιποι στόχοι που ήταν ανατολικότερα του σημείου αυτού βρίσκονταν πιο μακριά από τις πηγές φυσικού αερίου όπως αυτές δημιουργήθηκαν πριν από εκατομμύρια χρόνια.

Ακολούθως, πρόσθεσε, η εταιρεία προχώρησε στη δεύτερη ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο Αμαθούσα, η οποία ήταν πιο δυτικά και πιο κοντά στις πηγές ωστόσο και αυτή ήταν δυστυχώς αποτυχημένη.

«Ως εκ τούτου, η κοινοπραξία ζήτησε περισσότερο χρόνο για επαναπροσδιορίσει το γεωλογικό μοντέλο πάνω στο οποίο είχε βασίσει τις αρχικές της εκτιμήσεις. Και επ` αυτού ακριβώς θα συζητήσουμε, να τους δώσουμε το χρόνο. Έχουν συλλέξει τρισδιάστατα στοιχεία και στοιχεία από τις ίδιες τις γεωτρήσεις και θα πρέπει αυτή τη στιγμή να εξετάσουν πού έχει αποτύχει το προηγούμενο γεωλογικό μοντέλο πάνω στο οποίο έχουν βασιστεί», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι ένα μήνα πριν από την ολοκλήρωση της δεύτερης ερευνητικής γεώτρησης, η εταιρεία είχε αναφέρει από τότε, δηλαδή αρχές Μαρτίου του 2015, ότι δεν έχει ερευνητικό στόχο, καθώς οι υπόλοιποι στόχοι της είναι ανατολικότερα του Ονασαγόρα και επομένως με πολύ πιο χαμηλές προοπτικές, αλλά και ότι αν η γεώτρηση στην Αμαθούσα ήταν επιτυχημένη θα προχωρούσε σε επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις.

«Δυστυχώς η γεώτρηση εκείνη δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα έτσι η εταιρεία ζήτησε χρόνο για να επαναπροσδιορίσει το ερευνητικό πρόγραμμα και βρήκαμε το νομικό πλαίσιο για να ικανοποιήσουμε» αυτό το αίτημα, συμπλήρωσε.

“Δεν υπάρχουν πολιτικά κριτήρια στις ενέργειες της κοινοπραξίας”

Ο κ. Λακκοτρύπης δήλωσε τέλος ότι όλα τα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων και των δαπανών στις οποίες έχει μέχρι στιγμής προβεί η κοινοπραξία, δεικνύουν ότι δεν υπάρχουν πολιτικά κριτήρια, αλλά γεωλογικά κριτήρια που η εταιρεία ζητά να επαναξιολογήσει και τόνισε ότι με βάση και την άποψη των διεθνών συμβούλων της Δημοκρατίας στα θέματα αυτά, η εταιρεία δικαιολογείται να υποβάλει αυτό το αίτημα, οι λεπτομέρειες του οποίου και θα συζητηθούν.