Νέες προσπάθειες στον Τράχωνα για εντοπισμό ομαδικού τάφου Ε/κ

Αρχίζει σήμερα στον Τράχωνα η 12η προσπάθεια για εντοπισμό ομαδικού τάφου για ανεύρεση οστών Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) Νέστορας Νέστορος “ξεκινήσαμε σε στρατιωτική ζώνη μια εκσκαφή με την προοπτική να εντοπίσουμε ένα μαζικό τάφο”.

Η υπόθεση, είπε, συνδέεται με μια περισυλλογή που έγινε το 1974. “Ήρθαν να μας παραδώσουν 200 πτώματα και δεν τα παραλάβαμε και τα πήραν πίσω και είχαμε πληροφορίες ότι κάπου εκεί τα είχαν θάψει”, προσθέτοντας ότι οι πληροφορίες μιλάνε για περίπου 45 Ε/κ.

“Σκάψαμε 11 φορές, αυτή είναι η 12 για το ίδιο θέμα”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς γιατί είναι αισιόδοξος αυτή τη φορά, ο κ. Νέστορος είπε “φαίνεται ότι είναι καλές οι πληροφορίες μας αυτή τη στιγμή, οι πληροφορίες που είχαμε και εμείς και οι Τ/κ. Φαίνεται να υπάρχει μια αισιοδοξία στη Διερευνητική Επιτροπή”.

Σύμφωνα με τον κ. Νέστορος, υπάρχει μια μαρτυρία, την οποίαν έψαξαν. “Οι Τουρκοκύπριοι ενέτειναν τις προσπάθειές τους για να δουν αν όντως υπάρχει κάτι γιατί εμείς πάντα επιμείναμε γι`αυτό το χώρο” είπε, σημειώνοντας ότι έχουν γίνει 11 προσπάθειες στο χώρο αυτό.

Ανέφερε ότι κατατέθηκε έγγραφο που “ενισχύει τις υποψίες μας και εκείνοι ενέτειναν περισσότερο τις προσπάθειές τους, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα εντοπίσουμε στο χώρο”.

“Είναι μια τεράστια περιοχή, ευελπιστούμε ότι θα βρούμε το χώρο. Ευελπιστούμε αυτή τη στιγμή ότι στο χώρο που μας έχει υποδειχθεί, θα εντοπίσουμε το σημείο ταφής. Ως ΔΕΑ, είμαστε αισιόδοξοι, ότι θα το εντοπίσουμε αυτή τη φορά,” δήλωσε στο ΚΥΠΕ.

Ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου, κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει το θέμα, είπε ότι “ευελπιστούμε ότι θα είναι επιτυχημένη αυτή η προσπάθεια. Είναι δεδομένο ότι τα αποτελέσματα των ευρημάτων στις εκταφές είναι πολύ χαμηλά”.

“Είναι κάτι το οποίο δείχνει ότι με το πέρασμα του χρόνου και οι μνήμες αδυνατίζουν και οι περιοχές αλλοιώνονται, άρα δημιουργούνται περισσότερα προβλήματα γι` αυτό και θα πρέπει να βιαστούμε να εντοπίσουμε όσους χώρους ταφής μπορούμε το συντομότερο δυνατό”, τόνισε ο κ. Θεοδοσίου.

“Επίσης είναι γεγονός είναι ότι εκεί που υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες σε μια ταφή, υπάρχει περισσότερη πιθανότητα επιτυχίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, για να είναι τόσο αισιόδοξοι, φαίνεται ότι οι πληροφορίες που έρχονται από την άλλη πλευρά δείχνουν ότι υπάρχουν μάρτυρες στην ταφή”, πρόσθεσε.

Ο κ. Θεοδοσίου είπε ότι ο χρόνος περνά και οι οικογένειες συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται.

Δυστυχώς, σημείωσε, μόνο το 30% των οικογενειών αγνοουμένων έχουν παραλάβει οστά. “Έχουμε ένα τεράστιο αριθμό οικογενειών μπροστά μας οι οποίες περιμένουν, έτσι ευχόμαστε να υπάρχει επιτυχία όχι μόνο σήμερα αλλά να γίνονται οι σωστές προεργασίες, διασταυρώσεις, σωστή συλλογή πληροφοριών και συνεργασία από την άλλη πλευρά,” πρόσθεσε.

Θα πρέπει επιτέλους να δούμε και την καλή θέληση και του Μουσταφά Ακιντζί μέσα και από το θέμα των αγνοουμένων, το οποίο είναι απόλυτα ανθρωπιστικό, ανέφερε. “Ζητούμε τα σημεία ταφής των αγαπημένων μας μετά από 41 και πλέον χρόνια και πιστεύω ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία δεν πρέπει να μείνουμε στα λόγια της καλής θέλησης αλλά να φανεί έμπρακτα και η στήριξη των αρχών του ψευδοκράτους ώστε να βοηθήσουν στο θέμα των αγνοουμένων για να εντοπίσουμε συγκεκριμένα σημεία ταφής”, κατέληξε.