Νέες λιμουζίνες για υπουργούς και αξιωματούχους χωρίς διαγωνισμό – Πόσο θα μας στοιχίσουν;

Συνολικά 20 καινούργια πολυτελή οχήματα μάρκας AUDI Α5 θα παραλάβει αρχές του χρόνου το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταφορών, τα οποία, ακολούθως, θα παραχωρήσει σε υπουργούς και άλλους κρατικούς αξιωματούχους για υπηρεσιακή και ιδιωτική χρήση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας “Φιλελεύθερος” η αγορά των λιμουζίνων θα κοστίσει περίπου €500.000 χωρίς την καταβολή οποιωνδήποτε φόρων, ενώ σε ό,τι αφορά τον κυβισμό τους, δεν θα ξεπερνούν τα 20 άλογα όπως προβλέπεται, άλλωστε, στους περιορισμούς που έθεσε διά Νόμου η Βουλή. Τονίζεται ότι η απόφαση για αγορά καινούργιων λιμουζίνων ουδέποτε ανακοινώθηκε, ούτε προκηρύχθηκε δημόσιος διαγωνισμός.

Αντίθετα, η επιλογή έγινε κατόπιν προσφορών που κλήθηκαν να υποβάλουν ορισμένοι εισαγωγείς καινούργιων πολυτελών οχημάτων. Λόγω του γεγονότος ότι οι κινητήρες που θα φέρουν οι λιμουζίνες είναι πετρελαιοκίνητοι (ντίζελ), το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών με επιστολή του που απέστειλε προ ημερών στην Unicars Ltd, επίσημος αντιπρόσωπος των αυτοκινήτων AUDI στην Κύπρο, ζήτησε, για καθαρά προληπτικούς λόγους, όπως τα οχήματα ελεχθούν από ανεξάρτητο οργανισμό.

Στόχος ήταν να επιβεβαιωθούν οι ρύποι των οχημάτων προτού αυτά παραληφθούν από το Κράτος, μετά το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε πρόσφατα με το λογισμικό παραποίησης μέτρησης ρύπων που εγκατέστησε η κατασκευάστρια εταιρεία των AUDI και όχι μόνο, σε εκατομμύρια οχήματα. Να σημειωθεί ότι οι καινούργιες λιμουζίνες δεν θα φέρουν τον συγκεκριμένο ντίζελ κινητήρα στον οποίο εγκαταστάθηκε το παράνομο λογισμικό αλλά τη νεότερη έκδοσή του.

Η αγορά καινούργιων οχημάτων για κρατικούς αξιωματούχους κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς αρκετές από τις υφιστάμενες λιμουζίνες πέραν του ότι παρουσιάζουν συχνά μηχανικά προβλήματα λόγω ηλικίας, έχουν ιδιαίτερα υψηλό κόστος συντήρησης αλλά και καυσίμων, ενώ δεν είναι καθόλου φιλικά προς το περιβάλλον.
Πρόκειται για τα οχήματα που χρησιμοποιούνται σήμερα από τους υπουργούς Παιδείας, Υγείας, Γεωργίας, Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Εμπορίου, Εσωτερικών, Μεταφορών και Άμυνας, τον υφυπουργό παρά τω Προέδρω, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γιώργο Βασιλείου και την Επίτροπο Διοικήσεως. Η τελευταία, να σημειωθεί, αποποιήθηκε του ωφελήματος της χρήσης λιμουζίνας και επέστρεψε τα κλειδιά στο Υπουργείο Οικονομικών.