Νέα τραγωδία στο Αιγαίο – Kοριτσάκι 4 ετών βρέθηκε νεκρό σε παραλία της Τουρκίας

Πριν ο κόσμος ξεπεράσει το σοκ της εικόνας του μικρού Αϊλάν που βρέθηκε νεκρός σε παραλία της Αλικαρνασσού, στην Τουρκία, μία νέα τραγωδία έρχεται να συγκλονίσει την παγκόσμια κοινότητα, την ώρα που τα σύνορα κλείνουν και οι ευρωπαϊκές χώρες αδυνατούν να καταλήξουν σε μία συμφωνία για κοινή λύση στο προσφυγικό. Ένα κοριτσάκι μόλις τεσσάρων ετών από τη Συρία βρέθηκε νεκρό σε παραλία της περιοχής Τσεσμέ (αρχαία Κρήνη), απέναντι από τη Χίο, μετά το ναυάγιο ενός σκάφους που προσπαθούσε να φθάσει στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, Τούρκοι λιμενοφύλακες κατάφεραν να σώσουν 14 Σύρους, από τους οποίους οκτώ παιδιά που είχαν επιβιβαστεί στο ίδιο σκάφος με προορισμό την Ελλάδα. Στις αρχές του μήνα, οι φωτογραφίες ενός μικρού πρόσφυγα από τη Συρία, του τρίχρονου Αϊλάν Κούρντι, που βρέθηκε νεκρός σε παραλία του Μπόντρουμ, προκάλεσε ένα παγκόσμιο κύμα συγκίνησης και αγανάκτησης και ανάγκασε την ΕΕ να ανοίξει εν μέρει τα σύνορά της στους πρόσφυγες. Η κατάσταση ωστόσο, δείχνει να αλλάζει προς το χειρότερο το τελευταίο διάστημα.

Εδώ και πολλούς μήνες, όλο και περισσότεροι μετανάστες, κυρίως Σύροι, επιχειρούν να διαπλεύσουν μέσα σε επικίνδυνες συνθήκες το Αιγαίο από τα τουρκικά παράλια για να φθάσουν στα ελληνικά νησιά, πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Τα ναυάγια είναι συχνά. Την περασμένη Τρίτη 22 μετανάστες πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Κω. Σύμφωνα με έναν νέο απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από τον Τούρκο αναπληρωτή πρωθυπουργό Νουμάν Κουρτουλμούς, 274 πρόσφυγες έχουν πνιγεί από τις αρχές του έτους ανοικτά της Τουρκίας και περισσότεροι από 53.200 άλλοι διασώθηκαν από τη ακτοφυλακή.

Ο Κουρτουλμούς πρόσθεσε πως η Τουρκία έχει δεχθεί 2,2 εκατομμύρια Σύρους από την αρχή του εμφυλίου πολέμου στη χώρα τους το 2011 και έχει δαπανήσει περίπου 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια (6,6 δισεκατομμύρια ευρώ) προς όφελός τους. Εκατοντάδες πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, εξακολουθούν να βρίσκονται σήμερα στην περιοχή της Ανδριανούπολης (Εντιρνέ, βορειοδυτική Τουρκία) με την ελπίδα να φθάσουν οδικώς στην Ελλάδα, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι τουρκικές αρχές τούς απαγορεύουν την πρόσβαση στα σύνορα, που βρίσκονται σε απόσταση περίπου δέκα χιλιομέτρων.

Πηγή: Protothema.gr