Νέα πρόταση Γιούνκερ, την απέρριψε η Ελληνική κυβέρνηση

Σαρωτικές οι εξελίξεις στην Ελλάδα. Πρωτοβουλία με σκοπό την άρση του αδιεξόδου την ύστατη στιγμή ανέλαβε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.  Απορρίφθηκε από την Κυβέρνηση Τσίπρα. Βελτιωμένη πρόταση και για ΦΠΑ.  

Την πληροφορία ότι ο Πρόεδρος της Ε.Ε. Ζ. Κ. Γιούνκερ ανέλαβε νέα πρωτοβουλία προκειμένου να βρεθεί λύση επιβεβαίωσε το Μαξίμου, απορρίπτοντας παράλληλα την νέα πρόταση η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters περιλαμβάνει το θέμα του χρέους. Κύκλοι του Μαξίμου σε δεικτικό ύφος αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «Η Ελλάδα πήρε ένα μήνυμα από τον Γιούνκερ» που περιελάμβανε τα εξής σημεία:

1. να γίνει αποδεκτό το κείμενο των θεσμών

2. O Τσίπρας να ζητήσει από τον κόσμο να ψηφίσει ναι στο δημοψήφισμα

3. Οι θεσμοί να αποδεχτούν μία αλλαγή στο κείμενο τους η οποία δεν ξεκαθαρίζεται ποια θα μπορούσε να ήταν και .

4. Η κυβέρνηση να ζητήσει έκτακτο Eurogroup, το οποίο θα μπορούσε να συγκληθεί ακόμα και αύριο.

Το σχόλιο των κύκλων του Μαξίμου καταλήγει: «η ελληνική κυβέρνηση βαδίζει προς την κάλπη, ακούει με ενδιαφέρον ότι λέγεται και γράφεται και εργάζεται για την λύση. Ο Αλέξης Τσίπρας θα ψηφίσει ΟΧΙ την Κυριακή στην κάλπη», απορρίπτοντας την νέα πρόταση του Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Reuters: Η πρόταση περιλαμβάνει το χρέος

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters ο Πρόεδρος της Κομισιόν ζητούσε από τον κ. Τσίπρα να συμφωνήσει με την βελτιωμένη πρόταση των θεσμών για το  ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από το 23 στο 13% . Δεν είναι γνωστό, αναφέρει το Reuters εάν υπάρχουν άλλες αλλαγές.

Αν η πρόταση των θεσμών γίνει δεκτή, οι υπουργοί Οικονομικών της Eυρωζώνης θα μπορούσαν να υιοθετήσουν μια δήλωση αντιπροτείνοντας ρύθμιση για το χρέος, η οποία θα επανεξέταζε την πρόταση των δανειστών όπως είχε αποτυπωθεί στην απόφαση την απόφαση του Eurogroup  του 2012 για τη διάρκεια των δανείων, μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση του μορατόριουμ των τόκων υπερημερίας, και θα μπορούσε να εφαρμοστεί τον Οκτώβριο.

Η προσφορά αυτή θα εξαρτιόταν από μια επιστολή προς τον Γιούνκερ, τον Ντάισελμπλουμ, την Μέρκελ και τον Ολάντ η οποία θα πρέπει να αποσταλεί έγκαιρα από την ελληνική κυβέρνηση ώστε να γίνει νέο Eurogroup σήμερα.