Νέα “βόμβα” από Μέρκελ: «Ναι» σε κούρεμα στην Ελλάδα, αλλά εκτός Ευρωζώνης

«Ταράζουν» τα νερά οι νέες δηλώσεις της Ανγκελα Μέρκελ, η οποία τονίζει πως ένα κούρεμα χρέους θα μπορούσε να γίνει μόνο εκτός της νομισματικής ένωσης.

Σε δηλώσεις της στον τηλεοπτικό σταθμό ARD, η καγκελάριος επαναλαμβάνει πως υπήρχε στο τραπέζι η πρόταση του Σόιμπλε περί προσωρινού Grexit, ωστόσο απορρίφθηκε διότι επέλεξαν μία άλλη επιλογή.

Η κ. Μέρκελ υπογράμμισε πως δεν θα κάνει εικασίες για ένα Plan B για την Ελλάδα μόλις δυο ημέρες αφότου ψήφισε η Bundestag, ενώ διαμήνυσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ένα «κλασικό κούρεμα» στην νομισματική ένωση. Αυτό, όμως, μπορεί να γίνει εκτός αυτής.

‘Οσον αφορά τα capital controls, που παραμένουν σε ισχύ στην Ελλάδα, ανέφερε πως δεν είναι φυσιολογική ζωή, έτσι πρέπει να διαπραγματευτούμε γρήγορα, υποστήριξε.

«Η μόνη επιλογή είναι να συνεργαστούμε με την Ελλάδα, διαφορετικά θα υπάρχει μια χαοτική κατάσταση», προσέθεσε, τονίζοντας πως θα διαπραγματευτούμε σκληρά με την Ελλάδα για να διασφαλίσουμε ότι θα εφαρμοστούν οι συμφωνίες.

«Μπορούμε να μιλήσουμε για την αλλαγή στις λήξεις των δανείων και για μείωση των επιτοκίων για την Ελλάδα, μετά την πρώτη επιτυχημένη αξιολόγηση της διάσωσης που θα διαπραγματευτούμε», υπογράμμισε.

Οπως υποστήριξε, η ευρωζώνη έχει γίνει πολύ πιο στιβαρή και πως ήδη η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Κύπρος έχουν ξεπεράσει τους δύσκολους καιρούς.

Σχετικά με τις εικασίες περί παραίτησης Σόιμπλε επεσήμανε πως κανένας δεν της ζήτησε να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του.