Μπουρτζιού: Νωρίς ακόμη να μιλήσουμε για πρόοδο σε εδαφικό και περιουσιακό

Υπάρχει ομοθυμία ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στη διαδικασία των συνομιλιών, ωστόσο είναι νωρίς να πούμε ότι επιτεύχθηκε πρόοδος στα κεφάλαια εδαφικό και περιουσιακό, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού, σχολιάζοντας δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε δηλώσεις του στον παράνομο Μπαϊράκ ο κ. Μπουρτζιού είπε ότι οι επιτροπές στο περιουσιακό έχουν εργαστεί και μπόρεσαν να επιτύχουν μια ευρεία πρόοδο. Στο εδαφικό υπενθύμισε ότι υπάρχουν τρία στοιχεία που αφορούν “τον καθορισμό των κριτηρίων των περιοχών που θα ενταχθούν στη ρύθμιση του εδαφικού”, τις “ποσοστώσεις” και τα “ονόματα των χωριών”. Στο πρώτο, ανέφερε, οι εργασίες θα εντατικοποιηθούν ενώ στα άλλα δύο θα γίνουν εκ των υστέρων.

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του κ. Χριστοδουλίδη ότι δεν συζητήθηκε το θέμα ενός νέου κράτους ή του νέου ονόματος, ο Μπαρίς Μπουρτζιού είπε ότι ο Μουσταφά Ακιντζί δεν είχε αναφερθεί σε νέο κράτος ή όνομα, ούτε ότι λήφθηκε απόφαση για κάτι τέτοιο, αλλά απαντώντας σε σχετική ερώτηση είχε πει ότι (η Ομοσπονδία Ενωμένης Κύπρου) θα είναι ένα από τα πιθανά ονόματα.

Σχολιάζοντας επίσης δηλώσεις του Έσπεν Μπαρθ Έιντε ότι είναι σημαντικό πως οι πλευρές έχουν συναντίληψη ότι η λύση θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή, ανέφερε ότι στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου καθορίζει μια λύση στη βάση της διζωνικότητας, της δικοινοτικότητας με πολιτική ισότητα. “Αυτό που είπαμε είναι ότι αποδεχόμαστε κάθε ευρωπαϊκή λύση που δεν θα αλλοιώσει αυτόν το χαρακτήρα. Υπό αυτή την έννοια θα υπάρξουν παρεκκλίσεις”, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ