Μουσείο ή παλιοσίδερα το “Σαλαμίς”; – Τι θα αποφασίσει το Υπουργείο;

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις του Υπουργείου Άμυνας, του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς και της Διοίκησης Ναυτικού, για το τι μέλλει γενέσθαι, με το ιστορικό σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού “Σαλαμίς”.

Το περιπολικό πλοίο, με χώρα προέλευσης τη Γαλλία, ήταν το πρώτο που απέκτησαν οι κυπριακές ένοπλες δυνάμεις μετά την τουρκική εισβολή, στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Για χρόνια, αποτελούσε το μοναδικό μέσο επιτήρησης της θαλάσσιας περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και το μοναδικό πλωτό πολεμικό σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού.

Τα τελευταία χρόνια, το “Σαλαμίς” έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση και βρίσκεται αραγμένο στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης, στο Μαρί.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, οι αρμόδιοι μελετούν το ενδεχόμενο μετατροπής του ιστορικού πλοίου, σε μουσείο του πολεμικού ναυτικού στον χώρο της Ναυτικής Βάσης, με δυνατότητα πρόσβασης σε πολίτες, μαθητές και τουρίστες, επί καθημερινής βάσης.

Ωστόσο, τα θέματα ασφαλείας που τίθενται σε οτι αφορά στις εγκαταστάσεις της Διοίκησης Ναυτικού, πιθανόν να οδηγήσουν στην απόφαση, όπως το μουσείο λειτουργεί μόνο κατά τις εθνικές επετείους και την εορτή του Αγίου Νικολάου, προστάτη του Ναυτικού.

Στο τραπέζι του διαλόγου με τους εμπλεκομένους φορείς, εξετάζεται επίσης η περίπτωση διάθεσης του σκάφους σε διεθνή εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα παροπλισμού και αποσυναρμολόγησης πολεμικών πλοίων.

Για τη συγκεκριμένη επιλογή, απαιτείται διαδικασία προκήρυξης σχετικού διαγωνισμού, η οποία θα εξανεμίσει κάθε ελπίδα για διατήρηση του σκάφους ως μνημείο της σύγχρονης ιστορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.