Μισθολογικές αυξήσεις στα κρυφά στην Τράπεζα Κύπρου – Αντιδράσεις στην ΕΤΥΚ και απάντηση της Τράπεζας Κύπρου

Μισθολογικές αυξήσεις σε περιορισμένο αριθμό τραπεζοϋπαλλήλων προχώρησε στα μυστικά η Τράπεζα Κύπρου, απόφαση που προκάλεσε αντιδράσεις ανάμεσα στο προσωπικό, αλλά και στην ηγεσία της ΕΤΥΚ, που επικρίνει την διοίκηση «για άγνωστα κριτήρια και αμφισβητήσιμη της διαδικασίας που ακολουθήθηκε» και «μεγάλο αριθμό παραπόνων από υπαλλήλους, ιδιαίτερα στο προσωπικό του δικτύου καταστημάτων».

Σύμφωνα με το ρεπορταζ της εφημερίδας “Φιλελεύθερος” με αυτά τα δεδομένα, η ΕΤΥΚ δηλώνει ότι θα προχωρήσει στην υποβολή παραπόνου στην Επιτροπή Παραπόνων, καθώς συμμερίζεται «πλήρως την πικρία και την απογοήτευση που διακατέχουν μεγάλο αριθμό υπαλλήλων».

Οι μισθολογικές αυξήσεις ύψους 0,5% επί του μισθολογίου του Ιδρύματος τέθηκαν σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου 2015.
Η Τράπεζα Κύπρου προχώρησε στην καταβολή των αυξήσεων χωρίς να προβεί σε οποιαδήποτε ανακοίνωση, πράγμα που υποχρεώθηκε να κάνει εκ των υστέρων, καθώς, όπως ήταν αναμενόμενο, προκλήθηκε δυσφορία ανάμεσα στο προσωπικό που δεν επωφελήθηκε.
Η διόρθωση αδικιών προς υπαλλήλους οι οποίοι τα τελευταία χρόνια, μετά και την αποχώρηση μεγάλου αριθμού προσωπικού, αναβαθμίστηκαν τα καθήκοντα και οι ευθύνες τους, ωστόσο δεν επωφελήθηκαν της ανάλογης μισθολογικής κλίμακας, ήταν το βασικό κριτήριο της στοχευμένης καταβολής αυξήσεων, δηλώνει η Τράπεζα Κύπρου.

Κατά ανάλογο τρόπο λειτούργησε και στην περίπτωση νέων υπαλλήλων, οι οποίοι προσελήφθηκαν τα τελευταία χρόνια, υπό τις γνωστές δύσκολες συνθήκες, και ανέλαβαν συγκεκριμένα καθήκοντα αυξημένης ευθύνης, χωρίς όμως, να τύχουν της ανάλογης ανταμοιβής.

Η άλλη παράμετρος που έλαβε σοβαρά υπόψη της η Τράπεζα Κύπρου σχετίζεται με το κυνήγι στελεχών από άλλες ανταγωνιστικές τράπεζες, που διογκώνεται τους τελευταίους μήνες και την ανάγκη απόκρουσής του. Εκτιμάται ότι από πέρσι το καλοκαίρι, μετά την εκπνοή του σχεδίου εθελοντικής αφυπηρέτησης, αποχώρησαν πρόωρα γύρω στα 50-60 στελέχη, προκειμένου να εργοδοτηθούν σε άλλα Ιδρύματα με καλύτερους όρους εργασίας.