Μικρή ανάσα στις τσέπες μας αλλά δεν είναι ικανοποιητικές οι μειώσεις στα καύσιμα

Από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι και τις αρχές του Αυγούστου οι τιμές των καυσίμων κίνησης έτυχαν αυξήσεων περίπου €0.20, ενώ σήμερα αναμένονται μειώσεις κοντά στα €0.02.

Μειώσεις στις τιμές των καυσίμων της τάξης του 0.02 τοις εκατό αναμένονται στην Κύπρο, με το Σύνδεσμο Καταναλωτών να σημειώνει ότι η μείωση είναι κατά πολύ μικρότερη από το αναμενόμενο ποσό μείωσης, με βάση και τις μειώσεις στις τιμές της πρώτης ύλης, η οποία διεθνώς συνεχίζει να ακολουθεί πτωτική πορεία.

Σε ανακοίνωση, ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι οι συνθήκες στον τομέα της τιμολόγησης των καυσίμων κίνησης έχουν φέρει τους καταναλωτές σε τέτοια θέση, “ώστε να παρακολουθούν τόσο τις τιμές του βαρελιού αργού πετρελαίου όσο και τη διακύμανση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ έναντι του αμερικάνικου δολαρίου, σε μια προσπάθεια να καταλάβουν αν θα υπάρξουν μειώσεις και πότε”.

“Η πραγματικότητα στην Κύπρο είναι ότι από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι και τις αρχές του Αυγούστου οι τιμές των καυσίμων κίνησης έτυχαν αυξήσεων περίπου €0.20, ενώ σήμερα αναμένονται μειώσεις κοντά στα €0.02 και όχι σε όλα τα είδη των καυσίμων”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο Σύνδεσμος Καταναλωτών κάνει λόγο για `ακατανόητο` σύστημα τιμολόγησης το οποίο δεν επιτρέπει στους πολίτες να έχουν ακριβή εικόνα για τις μειώσεις στις τιμές των διυλισμένων καυσίμων.

“Οι εταιρείες μπορεί να έχουν κάθε λόγο να κρατούν τις τιμές αυτές μυστικές, αλλά διαφωνούμε με την πολιτική του ΥΕΕΒΤ, το οποίο θα μπορούσε να είχε εξασφαλίσει άδεια να δημοσιεύει τουλάχιστο τις προ τριμηνίας τιμές Platts, για να μπορούν οι καταναλωτές να έχουν μια καλύτερη εικόνα”, αναφέρει η ανακοίνωση του Συνδέσμου.

Περαιτέρω ζητείται από τον Υπουργό Ενέργειας να τηρήσει τις δεσμεύσεις του. “Ο κος Υπουργός ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής όσο και δημόσια δήλωσε ότι τα παρατηρητήρια τιμών θα μπορούν να δίνουν «ζωντανά» τις τιμές των καυσίμων από όλα τα πρατήρια καυσίμων σε παγκύπρια βάση, εντός Ιουλίου. Ο Ιούλιος έχει παρέλθει και το σύστημα βρίσκεται ακόμα σε «δοκιμαστικό περιβάλλον» όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου”, αναφέρεται.

Όπως καταγγέλλει ο Σύνδεσμος, συνεχίζουμε να έχουμε σε τιμές προ φόρων, “πέραν των €0.03 ακριβότερα καύσιμα από τον μέσο όρο της ΕΕ, σύμφωνα και με το εβδομαδιαίο έντυπο επισκόπησης καυσίμων που εκδίδει το ΥΕΕΒΤ”.