Μητέρα είναι μόνο μία κύριε Πρόεδρε, η Ελλάδα!

Από την περασμένη Κυριακή προσπαθώ, δίδοντας χρόνο στον εαυτό μου, να διαπιστώσω αν άκουσα καλά. Παράλληλα, ανέμενα την αντίδραση της κυβέρνησης και του κόμματος που την στηρίζει, για να έχω ολοκληρωμένη άποψη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε γραπτή ομιλία του σε εκδήλωση στον Καλοπαναγιώτη, έκανε αναφορά στον ρόλο των «μητέρων πατρίδων» Ελλάδας και Τουρκίας στην Κύπρο.

Σε κάποιο σημείο της ομιλίας του, την οποία δεν ξέρω ποιος του την έγραψε ή αν βγήκε, όπως λέμε, ‘’εκτός κειμένου’’, αναφέρθηκε στα λάθη που έγιναν από όλους και «που οδήγησαν στην περιφρόνηση του ενός έναντι του άλλου».

Επισήμανε ότι «χείριστο ρόλο διαδραμάτισαν σε ένα περιορισμένο βαθμό αρχικά οι μητέρες πατρίδες». Η μια είπε, διαδραμάτισε στ’ αρχικά στάδια, ενώ η άλλη, συνέχισε, μετά το 1974.

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα ότι «κάποια στιγμή, όπως μετά την καταστροφή του ’74, έχουμε απεξαρτητοποιηθεί και ανεξαρτητοποιηθεί και λειτουργούμε επιτέλους ως κράτος. Κατά τον ίδιο τρόπο να επιτευχθεί και η αποκοπή του ομφάλιου λώρου με την όποια άλλη πατρίδα. Βεβαίως σεβόμαστε την εθνική μας καταγωγή, αλλά τουλάχιστον θα εργαζόμαστε μαζί ως συμπολίτες, ως κάτοικοι αυτής της νήσου που ο Θεός μας ευλόγησε να ζούμε εδώ».

Η κυβέρνηση δια του αναπληρωτή Εκπροσώπου της Βίκτωρα Παπαδόπουλου, έσπευσε να διορθώσει τα αδιόρθωτα, αναφέροντας ότι σε καμιά περίπτωση εξισώνονται οι ευθύνες των δύο αυτών εγγυητριών δυνάμεων στο Κυπριακό και στην εξέλιξη της πορείας του εθνικού ζητήματος.

Ούτε στόχο είχαν να αθωώσουν την Τουρκία από τις βαρύτατες ευθύνες της για την εισβολή, τη συνεχιζόμενη κατοχή και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αντίθετα, ο Πρόεδρος “διαχώρισε το μεγάλο βάρος των ευθυνών της Τουρκίας έναντι της Κύπρου”.

Συνειρμικά και ακούοντας πολύ προσεκτικά τις δηλώσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις, που είχαν γίνει από τον τέως Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια.

Τότε, επειδή και πάλι έδωσα χρόνο στον εαυτό μου, για να διαπιστώσω αν άκουσα καλά, ο Δημήτρης Χριστόφιας είχε μιλήσει για τις ευθύνες των δύο «μητέρων πατρίδων», με αποτέλεσμα να γίνει το έλα να δεις, δεχόμενος έντονες επικρίσεις από τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Επειδή, λοιπόν, άκουσα καλά και πολύ προσεκτικά τις δηλώσεις Πρόεδρε, οφείλω να σου πω ότι δεν με έπεισες.

Τα κόμματα και η ερμηνεία, που επιχειρούν κατά την άποψη του Βίκτωρα Παπαδόπουλου να δώσουν, δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Δεν μ’ ενδιαφέρει η ερμηνεία του αν είναι παραπλανητική, κακόβουλη ή έχει ως ελατήρια μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Αυτό που μ’ ενδιαφέρει είναι αυτό που άκουσα εγώ. Και επειδή δεν πήρα αποσπασματικά τις δηλώσεις οφείλω να σου υποδείξω ότι Μητέρα είναι μόνο μία κύριε πρόεδρε, η Ελλάδα.

Εγώ δεν ζητώ απολογία, πιστεύω, ή μάλλον θέλω να πιστεύω ότι το τραγικό λάθος στο οποίο υπέπεσες ήρθε εν τη ρύμη του λόγου. Μητέρα είναι μόνο μία κύριε πρόεδρε, η Ελλάδα.

Ίσως κάποιος να σου έγραψε το κείμενο και να μην έδωσε την πρέπουσα σημασία, αλλά Μητέρα είναι μόνο μία κύριε πρόεδρε, η Ελλάδα.

Επειδή είμαι βέβαιος ότι γνωρίζεις γιατί Μητέρα είναι μόνο μία κύριε πρόεδρε, η Ελλάδα, δεν θα εξηγήσω τους λόγους .

Κρατίνος