Με τις ευλογίες σας!!!

Και ενώ έπινα το καφεδάκι μου αμέριμνα, αναρωτήθηκα τι να γίνεται άραγε με το θέμα της καύσης των νεκρών.

Από το καλοκαίρι του 2013 μας λένε ότι το θέμα εισήλθε στην τελική ευθεία.

Τι έγινε ρε παιδιά; Ακόμα να φτάσει;

Το θέμα χρονολογείται από το 2006, ενώ η Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, βρίσκεται ακόμα στη συζήτηση.

Τα πράγματα είναι απλά. Η Βουλή θ’ αποφασίσει αν θα παρέχεται το δικαίωμα στον αποθανόντα ή στους οικείους του να επιλέξουν την αποτέφρωση και θα δώσει το πράσινο φως, για τη δημιουργία εξουσιοδοτημένων αποτεφρωτήρων ή ακόμα και κρατικών.

Σε άλλες χώρες, κύριοι βουλευτές, γίνεται αποτέφρωση των νεκρών εδώ και αιώνες.

Η απόφαση για δημιουργία Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών πρέπει να θεωρείται ιστορική μέρα εκσυγχρονισμού και εναρμόνισης με τα ισχύοντα πολιτισμένα κράτη του πλανήτη.

Για το θέμα η Εκκλησία της Κύπρου προς το παρόν τηρεί σιγή ιχθύος.

Φαντάζει το λιγότερο αστείο να εγείρεται θρησκευτικό ζήτημα για την ταφή των νεκρών, που πρακτικά και περιβαλλοντολογικά είναι αναχρονιστική μέθοδος διαχείρισης σορών ή την καύση τους, που επιστημονικά είναι αποδεδειγμένο ότι είναι η ιδανικότερη μέθοδος διαχείρισης.

Η τοποθέτηση της Εκκλησίας γύρω από το θέμα συμπλέει με την άποψη ότι η αποτέφρωση του νεκρού είναι πρακτική αντίθετη προς τη διδασκαλία της Εκκλησίας και την πρακτική της.

Διερωτώμαι γιατί δεν επιδέχεται εκσυγχρονισμό ή και αναθεώρηση ακόμα η διδασκαλία της εκκλησίας, η οποία αντιτίθεται και δηλώνει ότι δεν θα τελεί εξόδιο ακολουθία, για όσους επιλέξουν την καύση αντί της ταφής, όπως επιτάσσει η Ορθοδοξία.

Το ερώτημα που τίθεται είναι σαφέστατο. Αν η Βουλή δώσει το πράσινο φως τελικά και είμαι ελεύθερη δια νόμου να καώ, με την εκκλησία τι γίνεται; Θα ευλογήσει την πράξη μου;

Το πολυσυζητημένο θέμα ηγέρθη, όταν μετά από πολλά παράπονα, κυρίως αλλοδαπών και μη Χριστιανών Ορθοδόξων που διαμένουν στην Κύπρο, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη σύσταση ειδικής επιτροπής, με σκοπό την απαραίτητη ρύθμιση νομοθεσίας.

Φήμη