Με τη “Σταχτοπούτα” του Rossini το Pafos Aphrodite Festival

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας Pafos Aphrodite Festival Cyprus, Δήμαρχος Πάφου κ. Φαίδωνας Φαίδωνος, παρέθεσε την καθιερωμένη τελική δημοσιογραφική διάσκεψη στην Πάφο για το 17ο Pafos Aphrodite Festival στο πλαίσιο του οποίου θα παρουσιαστεί η εύθυμη όπερα « La Cenerentola» του Gioachino Rossini.

Στην διάσκεψη παρευρέθηκαν οι καταξιωμένοι συντελεστές της παραγωγής από το Γαλλικό λυρικό οργανισμό Ramfis Productions και τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, αλλά και εκπρόσωποι των χορηγών του φετινού Φεστιβάλ.

Παράλληλα, συνεχίζονται σε πυρετώδεις ρυθμούς οι προετοιμασίες στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου που θα φιλοξενήσει και φέτος το Φεστιβάλ, με τα μεγαλοπρεπή σκηνικά να μεταμορφώνουν τον χώρο που θα υποδεχθεί το φιλόμουσο κοινό στις 4,5, και 6 Σεπτεμβρίου. Το διάσημο παραμύθι της Σταχτοπούτας θα ζωντανέψει υπό την καθοδήγηση του φημισμένου Ιταλού σκηνοθέτη κ. Paolo Panizza, o oποίος σκηνοθέτησε και τις δύο προηγούμενες παραγωγές που παρουσιάστηκαν στη σκηνή του Pafos Aphrodite Festival.

Στη φετινή παραγωγή συμμετέχει επίσης και μια ομάδα Κυπρίων χορωδών που θα πλαισιώνει τη λυρική “ Amintore Galli ” από το Ρίμινι της Ιταλίας.

Σε χαιρετισμό στου στη διάσκεψη ο Δήμαρχος Πάφου σημείωσε τη σημασία της συνεργασίας του Pafos Aphrodite Festival για πρώτη φορά με γαλλικό οργανισμό, με την οποία ενισχύονται και εμπλουτίζονται οι σχέσεις μεταξύ της Γαλλίας και της Κύπρου, ιδιαίτερα στον τομέα της τέχνης και του πολιτισμού.

Ο κ. Φαίδωνος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πολιτιστική σημασία του θεσμού για την Πάφο, σημειώνοντας πως “ μέσα από την μακρόχρονη , δημιουργική πορεία του θεσμού, η Πάφος αλλά και η χώρα μας ευρύτερα, έχει αποκτήσει το δικό της στίγμα στον πολιτιστικό χάρτη της Ευρώπης και έχει καταστεί χώρος μόνιμης και γόνιμης συνάντησης λαών και πολιτισμών”.

Το γεγονός αυτό συνέχισε, ” είναι ιδιαίτερα σημαντικό σήμερα που η Πάφος, ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, καλείται να αφήσει τη δική της σφραγίδα στην πολύχρονη ιστορία του μεγάλου αυτού θεσμού”.

Εξάλλου ο Διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών κ. Παύλος Παρασκευάς, χαρακτήρισε την όπερα “μια από τις πιο δημοφιλείς και αγαπημένες του κοινού παγκοσμίως” και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα δικαιωθούν οι προσδοκίες όσων αναμένουν μια διεθνούς εμβέλειας διοργάνωση, τόσο από την άποψη του καλλιτεχνικού επιπέδου όσο και από την άποψη της διοργάνωσης.

Αναφέρθηκε επίσης στα πολλαπλά οφέλη που έχουν προκύψει μέσα από την 17ετή πορεία του θεσμού με κυριότερα “ την προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό, τη σύσφιξη των πολιτιστικών σχέσεων της Κύπρου με άλλες χώρες, την καλλιέργεια μουσικής παιδείας μεταξύ των Κυπρίων , τον εμπλουτισμό του ποιοτικού τουριστικού προϊόντος και την αξιοποίηση Κυπρίων καλλιτεχνών”.

Tέλος η Πρόεδρος του Ιδρύματος Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, κ. Αίγλη Παντελάκη, σε χαιρετισμό που ανέγνωσε ο κ. Nenad Bogdanovic, Εκτελεστικός Διευθυντής του Ιδρύματος , εξήρε την ουσιαστική ενίσχυση της κυπριακής συμμετοχής στο Φεστιβάλ, αναφέροντας ότι η συμμετοχή της Ορχήστρας, μαζί με τη συμμετοχή αριθμού χορωδών από την Κύπρο , αποτελούν σημαντική εξέλιξη στην ιστορία του θεσμού.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης εκπρόσωπος της Γαλλικής Πρεσβείας στην Κύπρο, ο κ. Paolo Panizza, Σκηνοθέτης – Σκηνογράφος της παράστασης και ο κ. Massimo Taddia, Μαέστρος.

Θεσμικοί χορηγοί του Pafos Aphrodite Festival είναι τα Υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού καθώς και Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού μέσω του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού.