Ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας χαιρέτισε σήμερα τη συνειδητοποίηση από τις 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης του κοινού δράματος που προκαλεί το μεταναστευτικό κύμα. Για “καταφανής αποτυχία” ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να δεχθούν πρόσφυγες μετατρέπει τη Μεσόγειο σε μαζικό τάφο και προκαλεί ανατριχιαστικές σκηνές στα σύνορα, κάνει λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Repubblica, ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι, υπογράμμισε πως το δράμα των 71 μεταναστών που βρέθηκαν νεκροί την Πέμπτη σε ένα φορτηγό σε αυτοκινητόδρομο της Αυστρίας, συνέβαλε σε μια νέα συνειδητοποίηση: “Τις ώρες που αποκαλυπτόταν η τραγωδία, βρισκόμουν στη Βιένη για μια σύνοδο κορυφής της Ευρώπης και των Βαλκανίων. Αρκούσε να δει κανείς τα πρόσωπα των συναδέλφων για να καταλάβει: είμαστε όλοι εμπλεκόμενοι”.
“Μέχρι πρόσφατα”, πρόσθεσε, η ιδέα που επιβαλλόταν ήταν πως είναι μόνο μία επείγουσα κατάσταση για την Ιταλία και την Ελλάδα, όμως, τις τελευταίες εβδομάδες, επιβλήθηκε η συνειδητοποίηση ενός προβλήματος που αγγίζει ολόκληρη την Ευρώπη. Τους δύο τελευταίους μήνες, η αντίληψη άλλαξε με χαρακτηριστικό τρόπο”.
“Ορισμένες κυβερνήσεις”, είπε ο Υπουργός, “που επέμειναν στην αρχή της κατανομής των προσφύγων, όπως η Αυστρία και η Σλοβενία, αλλάζουν θέση”.
Σύμφωνα με την Ιταλία, χρειάζεται μια αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου: “Πρέπει να αλλάξουμε τους κανόνες που φτιάχτηκαν πριν από 25 χρόνια, εισάγοντας σταδιακά μια επαναστατική σκέψη: οι μετανάστες δεν εισέρχονται πλέον στην Ιταλία, στην Ελλάδα, στην Ουγγαρία, εκεί όπου η γεωγραφία ή η τύχη τούς κάνει να φθάσουν, αλλά στην Ευρώπη. Και αυτό σημαίνει να δούμε την προοπτική μιας νομοθεσίας ευρωπαϊκού ασύλου που θα ισχύει για όλες τις χώρες”.
“Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ορίζει ποιες είναι οι λεγόμενες σίγουρες χώρες και ποιες είναι οι χώρες που οι πληθυσμοί τους έχουν ανάγκη τη διεθνή προστασία”, υπογράμμισε.
“Οι επαναπατρισμοί”, συνέχισε, θα πρέπει να τύχουν διαχείρισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και, βέβαια, θα πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία στην κατανομή των προσφύγων, χωρίς την οποία η μεγάλη πίεση μπορεί να μετακινηθεί από τις χώρες πρώτης άφιξης όπως η Ελλάδα και η Ιταλία στις χώρες όπου το κοινωνικό σύστημα είναι πιο γενναιόδωρο, όπως η Σουηδία και η Γερμανία”, είπε ο κ. Τζεντιλόνι.
Εξάλλου, ο Υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε στο Euronews ότι η Γερμανία και η Ευρώπη γενικότερα χρειάζεται τη λήψη νέων μέτρων για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, εν μέσω της μεγάλης αύξησης στον αριθμό των μεταναστών, ο οποίος αναμένεται να φθάσει τις 800.000 στη Γερμανία έως το τέλος του έτους.
“Ο αριθμός των μεταναστών είναι τετραπλάσιος από πέρυσι και αντιπροσωπεύει περίπου το 43% όλων των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη. Αυτή είναι μια μείζονα πρόκληση –ακόμη και για μια καλά οργανωμένη και πλούσια χώρα όπως η Γερμανία. Πρέπει να λάβουμε εθνικά μέτρα, αλλά και μέτρα σε όλη την Ευρώπη”, τόνισε ο κ. ντε Μεζιέρ.
Σύμφωνα με το υπουργό, περισσότεροι από 80.000 πρόσφυγες έφθασαν στη Γερμανία τον Ιούλιο, με τον αριθμό των αφιχθέντων μεταναστών να αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 90.000 και 100.000 αυτόν το μήνα. Ο ντε Μεζιέρ επισήμανε ότι πρέπει να γίνει μια διάκριση μεταξύ αυτών που χρήζουν πράγματι βοήθειας και αυτών που δεν χρειάζονται προστασία.
“Όσον αφορά τα εθνικά μέτρα, αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη πρόκληση, που είναι η παροχή αξιοπρεπούς καταλύματος. Αυτό σημαίνει ότι οι πρόσφυγες πρέπει να φύγουν από τις σκηνές και να τους βρούμε στέγη γιατί ο χειμώνας πλησιάζει. Θα επιταχύνουμε τη διαδικασία”, τόνισε ο υπουργός προσθέτοντας, ωστόσο, ότι “ακόμη και μια πολύ πλούσια χώρα όπως η Γερμανία μπορεί να έχει προβλήματα στη διαχείριση μιας τόσο μεγάλης μεταναστευτικής ροής”.
Ο Σουλτς καταγγέλλει την αποτυχία ευρωπαϊκών χωρών να δεχθούν πρόσφυγες
Ο Σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς δήλωσε πως οι ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις που έχουν αντιταχθεί στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνηθεί ένα κοινό σχέδιο πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν την κρίση, η οποία εντείνεται λόγω της απότομης αύξησης του αριθμού των μεταναστών που φεύγουν από τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια.
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης εκτιμά πως περίπου 300.000 άνθρωποι έχουν διαπλεύσει τη Μεσόγειο από τον Ιανουάριο φέτος για να φθάσουν στις ακτές της νότιας Ευρώπης.
“Δεν έχουμε να κάνουμε με μια αποτυχία της ΕΕ, αλλά μάλλον με μια καταφανή αποτυχία ορισμένων κυβερνήσεων, που δεν θέλουν να αναλάβουν ευθύνες και με αυτό τον τρόπο εμποδίζουν μια κοινή ευρωπαϊκή λύση”, δήλωσε ο κ. Σουλτς στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.
“Οι Κυβερνήσεις ορισμένων κρατών-μελών θα πρέπει στο τέλος να απομακρύνουν τα εμπόδια και να σταματήσουν αυτό το ανάξιο παιχνίδι”, είπε ο Σουλτς. Δεν κατονόμασε συγκεκριμένες χώρες.
Όμως η Ουγγαρία, που είναι μέλος του χώρου Σένγκεν, κατασκευάζει έναν φράχτη κατά μήκος των συνόρων της με τη Σερβία προκειμένου να περιορίσει αυτό που αποκαλεί απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, ευημερία και ταυτότητα.
Η Βρετανία εξαιρείται εδώ και χρόνια από τους κανόνες της ΕΕ για συνοριακά θέματα, μαζί με την Ιρλανδία και τη Δανία. Χώρες της ανατολικής Ευρώπης υποστηρίζουν ότι οι μετανάστες απλώς δεν προσαρμόζονται.
Η δυσκολία να συμφωνηθεί μια κοινή πολιτική καταδείχθηκε τον Ιούνιο όταν μερικοί ηγέτες απέρριψαν οργισμένα την πρόταση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να δεχθούν δεσμευτικές ποσοστώσεις προκειμένου να μοιραστούν τους αιτούντες άσυλο από την Ιταλία και την Ελλάδα.
“Η τωρινή προσφυγική κρίση δείχνει τι συμβαίνει όταν υπάρχει λιγότερη Ευρώπη”, είπε ο κ. Σουλτς.
“Η Μεσόγειος γίνεται ένας μαζικός τάφος, ανατριχιαστικές σκηνές εκτυλίσσονται στα σύνορα, υπάρχει αμοιβαία επίρριψη ευθυνών – και εκείνοι που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, που ζητούν την προστασία μας, μένουν χωρίς βοήθεια”.
Η Αυστρία ανακοίνωσε χθες πως 71 πρόσφυγες, ανάμεσά τους και ένα κοριτσάκι βρεφικής ηλικίας, βρέθηκαν νεκροί σε εγκαταλειμμένο φορτηγό ψυγείο, ενώ η Λιβύη ανέσυρε τα πτώματα 105 μεταναστών που ξεβράστηκαν στη στεριά αφού το υπερφορτωμένο σκάφος που τους μετέφερε βυθίστηκε στο ταξίδι του προς την Ευρώπη.
Ο κ. Σουλτς είπε πως ορισμένες χώρες “που δεν νοιάζονται για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση”, εμπόδισαν μια συμφωνία για ένα σχέδιο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση.
“Αυτό είναι κάτι περισσότερο από κυνικό, όταν κανείς βλέπει τη δυσχερή κατάσταση των προσφύγων”, κατέληξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Πηγή: ΚΥΠΕ