Μεταναστευτικό, τέλη περιαγωγής και σκάνδαλο Volkswagen στην ατζέντα του ΕΚ

Οι προκλήσεις στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, το σκάνδαλο της Volkswagen, η σταδιακή κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής και θέματα φορολογίας, θα απασχολήσουν μεταξύ άλλων την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ξεκίνησε σήμερα στο Στρασβούργο.

Οι Ευρωβουλευτές θα συζητήσουν επίσης τον εκλογικό νόμο της ΕΕ, τη χρήση γενετικά τροποποιημένων τροφίμων και την αγορά οργανωμένων ταξιδίων μέσω διαδικτύου.

Την έναρξη των συζητήσεων της δεύτερης για τον μήνα Οκτώβρη ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου σηματοδοτεί το θέμα της μεγαλύτερης διαφάνειας για τις συμφωνίες μεταξύ κρατών και πολυεθνικών, μετά τον πανευρωπαϊκό αντίκτυπο που είχαν οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο “Luxleaks”.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα υποχρεούνται να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με τις φορολογικές συμφωνίες που συνάπτουν με πολυεθνικές, βάσει της νομοθετικής πρότασης της Κομισιόν που αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη.

Παράλληλα, θα συζητηθεί και το τέλος του τραπεζικού απορρήτου της Ελβετίας για τους πολίτες της ΕΕ, ώστε να καταστεί δυσκολότερη η απόκρυψη χρηματικών ποσών από φορολογικές αρχές.

Το καυτό θέμα του μεταναστευτικού θα συζητηθεί το πρωί της Τρίτης, στον απόηχο της μίνι-Συνόδου της ΕΕ, την Κυριακή στις Βρυξέλλες. Παρόντες στην ολομέλεια θα είναι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ, οι οποίοι θα συζητήσουν με τους Ευρωβουλευτές τις τρέχουσες προκλήσεις, τις προσφυγικές ροές στα Δυτικά Βαλκάνια και τη συνεργασία με την Τουρκία.

Το ενδιαφέρον συγκεντρώνει και το νέο νομοθετικό πακέτο για τις τηλεπικοινωνίες, που προβλέπει την κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής εντός της ΕΕ από τον Ιούνιο του 2017 και εντεύθεν, ενώ από τις 30 Απριλίου 2016 θα τεθεί ανώτατο όριο στις επιπλέον χρεώσεις περιαγωγής για φωνητικές κλήσεις, γραπτά μηνύματα και κόστος χρήσης διαδικτύου μέσω κινητού.

Την Τρίτη θα τεθεί επίσης σε ψηφοφορία η νέα ευρωπαϊκή οδηγία για την αγορά οργανωμένων ταξιδίων μέσω διαδικτύου, με στόχο την καλύτερη προστασία των ταξιδιωτών. Την ίδια ημέρα, η ολομέλεια αναμένεται να υιοθετήσει ψήφισμα για τις πρόσφατες αποκαλύψεις χειραγώγησης των εκπομπών καυσαερίων από την Volkswagen.

Η νομοθετική πρωτοβουλία που ζητά από τους υποψήφιους για την προεδρία της Κομισιόν να κατεβαίνουν στις Ευρωεκλογές αφού έχουν επιλεγεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τετάρτη. Η πρόταση ζητάει να θεσπιστεί ένα υποχρεωτικό κατώτατο όριο μεταξύ 3% και 5%, για την κατανομή των εδρών σε κράτη μέλη με μία μόνο εκλογική περιφέρεια και σε περιφέρειες που οι έδρες υπερβαίνουν τις 26.

Την Τετάρτη θα τεθεί επίσης σε ψηφοφορία ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για περιορισμό ή απαγόρευση της πώλησης και χρήσης γενετικά τροποποιημένων τροφίμων από τα κράτη μέλη.

Άλλα θέματα που θα απασχολήσουν τη σύνοδο είναι ο γενικός προϋπολογισμός της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών και η κατάσταση στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

Τέλος, στο περιθώριο της ολομέλειας θα ανακοινωθεί επίσημα την Πέμπτη ο νικητής του βραβείου Ζαχάρωφ για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι τρεις φιναλίστ είναι ο Σαουδάραβας μπλόγκερ Ραΐφ Μπαντάουι, η δημοκρατική αντιπολίτευση της Βενεζουέλας και ο Μπορίς Νεμτσοφ της ρωσικής αντιπολίτευσης που δολοφονήθηκε τον Φεβρουάριο του 2015.

Πηγή: ΚΥΠΕ