Μερς: Η συμμετοχή στην ευρωζώνη είναι αμετάκλητη

Η συμμετοχή στην ευρωζώνη είναι αμετάκλητη και η αποχώρηση από το ενιαίο νόμισμα δεν προβλέπεται βάσει της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επανέλαβε χθες ο Ιβ Μερς, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ.

“Θεωρούμε τη συμμετοχή στην ευρωζώνη αμετάκλητη και αυτό ισχύει βάσει της παραδοχής ότι οι κανονισμοί και η συνθήκη (σ.σ. της ΕΕ) έχουν γραφτεί”, σημείωσε ο Μερς σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Ιβ Μερς έδωσε αυτή την απάντηση ερωτηθείς σχετικά με το τι θα συνέβαινε εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε την ευρωζώνη και το νέο σύστημα T2S της ΕΚΤ, για αξιόγραφα αποτιμημένα σε ευρώ, το οποίο τίθεται σε λειτουργία την επόμενη εβδομάδα. Ο Μερς τόνισε ότι δεν θα ήθελε να υπεισέλθει στη σεναριολογία σχετικά με την αποχώρηση οποιασδήποτε χώρας από το ευρώ και πρόσθεσε πως η ευρωπαϊκή προσέγγιση βασίζεται στη συνεργασία και στην επίτευξη συμφωνίας ακόμη και σε “δύσκολες καταστάσεις”.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρώτο κύμα των χωρών που θα ενταχθούν στο σύστημα Target 2 Securities θα συμβάλλει στη χρηματοοικονομική σταθερότητα, εκτίμησε ακόμη ο Μερς.

Το σύστημα τίθεται σε λειτουργία την 22η Ιουνίου, με τη σύνδεση σε αυτό της Ελλάδας, της Μάλτας, της Ελβετίας και της Ρουμανίας.

Ο Μερς επισήμανε ότι δεν αναμένει να υπάρξει κανένα πρόβλημα με την Ελλάδα όταν το σύστημα T2S για την ενοποίηση των διακανονισμών των άυλων τίτλων τεθεί σε λειτουργία.

“Σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή μιας χώρας σε ένα τέτοιο σύστημα συμβάλει στη χρηματοοικονομική σταθερότητα (…)”, κάτι που “είναι μεγάλη ανάγκη να υπάρχει σε όλη την Ευρώπη και ιδίως στην Ελλάδα”, πρόσθεσε ο Ιβ Μερς.