Μειωμένες οι πυρκαγιές στην Πάφο, λέει η Πυροσβεστική

Συνολικά 471 κλήσεις για πυρκαγιές δέχτηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πάφου από την 1η Ιανουαρίου 2015 μέχρι τις 31 Ιουλίου 2015, σε σύγκριση με 564 κλήσεις για πυρκαγιές, που δέχτηκε την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2014.

Με βάση τα στοιχεία, όπως αναφέρθηκαν στο ΚΥΠΕ, οι πυρκαγιές φέτος έχουν μειωθεί κατά 93.

Η κατάσβεση των πυρκαγιών υπαίθρου, εκτιμά η Πυροσβεστική, είναι ένα από τα πιο δύσκολα και επίμονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική Υπηρεσία κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

Κύριες αιτίες θεωρούνται τα καψαλίσματα, η σκόπιμη καύση ξηρών χόρτων, καύση σκυβάλων, αναμμένα αποτσίγαρα, απροσεξία από εκδρομείς, γεωργούς, κυνηγούς και κτηνοτρόφους, η χρήση συσκευών κοπής μετάλλων, ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ΑΗΚ, αγροτικά μηχανήματα, καμίνια, κεραυνοί, και οι κακόβουλες πράξεις /εμπρησμοί.

Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αναγκαία η ευαισθητοποίηση του κοινού και η λήψη έγκαιρων μέτρων πρόληψης πυρκαγιάς ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι ζημιές και η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία εκτιμά πως πρέπει παράλληλα να γίνονται συχνοί καθαρισμοί στους δρόμους από τα χόρτα, αλλά και η κάθε κοινότητα ξεχωριστά να έχει τη δική της ομάδα εθελοντών, η οποία να εξοπλιστεί με βασικά εργαλεία, για να μπορεί να αντιμετωπίσει μια μικρή πυρκαγιά, καθώς επίσης και να είναι εφοδιασμένες με ένα αυτοκινούμενο ψεκαστήρα.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία αναλαμβάνει επίσης, όπως αναφέρθηκε στο ΚΥΠΕ, να εκπαιδεύσει τα μέλη της ομάδας.

Ήδη στην Επαρχία Πάφου 59 κοινότητες διαθέτουν μικρά πυροσβεστικά οχήματα (κινητές μονάδες πυρόσβεσης), ενώ 45 κοινότητες διαθέτουν εθελοντικές ομάδες πυρόσβεσης.

Επιπρόσθετα η Πυροσβεστική Υπηρεσία καλεί τους ιδιοκτήτες οικοπέδων αλλά και τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους να προβαίνουν στον έγκαιρο καθαρισμό των ξηρών χόρτων, όπως και οι ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών να προβαίνουν σε καθαρισμό των αυλών και περιμετρικά των κατοικιών και των υποστατικών τους τουλάχιστον σε ακτίνα 30μ.

Όσον αφορά στις περιπτώσεις με τα καψαλίσματα, η Πυροσβεστική επισημαίνει πως αυτά απαγορεύονται αυστηρά αφού με βάση τις πρόνοιες του Περί Προλήψεως Πυρκαγιών στην Ύπαιθρο Νόμου, κάθε πρόσωπο που βρεθεί ένοχο σε περίπτωση αδικήματος πρόκλησης πυρκαγιάς υπόκειται σε φυλάκιση μέχρι τρία χρόνια ή σε χρηματική ποινή μέχρι 8.543 ευρώ ή και στις δύο αυτές ποινές.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πάφου αποτελείται από τρεις Πυροσβεστικούς Σταθμούς, που είναι στελεχωμένοι με μόνιμο προσωπικό, τον Πυροσβεστικό Σταθμό Πάφου, Πόλεως Χρυσοχούς και Αεροδρομίου Πάφου, ενώ επιπρόσθετα η Πυροσβεστική Υπηρεσία, για αύξηση του δείκτη πυροσβεστικής κάλυψης της Υπαίθρου, εδώ και αρκετά χρόνια προχώρησε στην ίδρυση Αγροτικών Πυροσβεστικών Σταθμών στον Κ. Πύργο, Κελοκέδαρα, Στρουμπί, Πέγεια, καθώς επίσης και Π. Χρυσοχούς.

Οι Πυροσβεστικοί Σταθμοί Υπαίθρου επανδρώθηκαν με εθελοντές Έκτακτους Πυροσβέστες οι οποίοι παρουσιάζονται μία φορά την εβδομάδα για εκπαίδευση και κινητοποιούνται σε επεισόδια στα γεωγραφικά όρια ευθύνης του Σταθμού τους.

Επίσης, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, για 6 μήνες, οι Σταθμοί Υπαίθρου (πλην του Κ. Πύργου) και ο υποσταθμός Πάνω Αρόδων, (ο οποίος λειτούργησε το 2014) επανδρώνονται με 42 εποχιακούς εργάτες πυρόσβεσης, οι οποίοι ταξινομήθηκαν σε δύο ομάδες των 21 ατόμων και εργάζονται μέρα παρά μέρα.

Οι εποχιακοί επανδρώνουν 5 μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα, τα οποία βρίσκονται σε επιφυλακή στους Πυροσβεστικούς Σταθμούς Υπαίθρου και 5 μικρά πυροσβεστικά οχήματα, τα οποία πηγαίνουν σε στρατηγικά σημεία, σε περιοχές υψηλού κινδύνου που λειτουργούν σαν παρατηρητήρια για έγκαιρη ανίχνευση/εντοπισμό και γρήγορη ανταπόκριση για καταστολή της πυρκαγιάς.