Μαλακώσαμε, γίναμε ανθρώπινοι, πολύτιμοι, χρήσιμοι – Εύγε σε όσους άπλωσαν χείρα βοηθείας

Ο λόγος για όλους όσοι συνέβαλαν στη γιγάντια επιχείρηση διάσωσης, περισυλλέγοντας 115 πρόσφυγες από τη Συρία, μεταξύ των οποίων 35 παιδιά. Ο επαγγελματισμός που επιδεικνύει κάθε φορά το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, ΚΣΕΔ, κάνει περήφανη αυτή την πολιτεία. Ποτέ δεν απογοήτευσε ο επαγγελματισμός των συντελεστών στο ΚΣΕΔ, οι οποίοι κινητοποίησαν και επιτηρούσαν την επιχείρηση διάσωσης των προσφύγων που βρίσκονταν στο έλεος της μοίρας τους, σε ακυβέρνητο σκάφος.

Αστυνομικοί, Μέλη της λιμενικής, του Ερυθρού Σταυρού, της αεροπορικής πτέρυγας, της πολιτικής Άμυνας, στην παρουσία και του υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου, καθώς και γιατροί και νοσηλευτές του νοσοκομείου Λάρνακας, έγιναν μια γροθιά, μια αγκαλιά, μια σανίδα σωτηρίας για τον κόσμο του οποίου η πόλη ισοπεδώθηκε σε μια επίθεση.

Ναι, συγκλονίζει εκείνη η εικόνα του διασώστη, με ένα βρέφος να κοιμάται στην αγκαλιά του, διότι δεν μπορούσε να μην παραλληλιστεί με την εικόνα του ανθρώπου που περισυνέλλεξε στα ανοικτά της Λιβύης νεκρό, εκείνο το τρίχρονο αγγελούδι που μάθαμε αργότερα, ότι τον λέγανε Aylan και τα πάντα για την οικογένεια και τις συνθήκες της πολύ σύντομης ζωής του.

Το βρέφος ξημερώματα Κυριακής στα χέρια του Κύπριου διασώστη, κοιμότανε, δεν το ξέβρασε η θάλασσα. Το σώσαμε. Ως πολιτεία, ως κοινωνία που διατηρεί ακόμη το ανθρώπινο της πρόσωπο, αγκαλιάζοντας αυτή τη φορά χωρίς ρατσισμούς και βαριές κουβέντες, τους 115 πρόσφυγες από τη Συρία.

Συγχαρητήρια σε όλους εσάς που προλάβατε μια τραγωδία. Συγχαρητήρια που αποτρέψατε να ξεβράζουν οι ακτές μας άψυχα σώματα.

Συγχαρητήρια σε όλους εσάς που τρέξατε να ενισχύσετε το έργο του ερυθρού Σταυρού και να προσφέρετε από το περίσσευμα του δικού σας παιδιού, ένα πανάκι παιδικό, ένα γάλα, ένα ρουχαλάκι. Συγχαρητήρια και σε όλους εσάς που δώσατε από το υστέρημα σας, γιατί αυτά κι αν είναι πολύτιμα. Στο αντίκρισμα της προσφυγιάς οι Κύπριοι αντιδρούν αλλιώς.

Θυμούνται, συγκινούνται, ανταποκρίνονται. Ένα μεγάλο αληθινό μπράβο! Με τέτοιες συμπεριφορές, λέω συνειδητά πως υπάρχει ακόμα ελπίδα.

Χάρυβδη