Μαγευτικά πλάνα από το ναυάγιο «Δημήτριος 2» – Η άγνωστη ιστορία του ναυάγιου στη Χλώρακα (video)

Η άγρια ομορφιά του ναυάγιου «Δημήτριος 2» στα ανοιχτά της παραλίας της Χλώρακας,  αποτυπώνεται μοναδικά για ακόμη μια φορά σε βίντεο με τη χρήση ενός drone από την ομάδα «Cyprus from air» και τον Μάνο Μανώλη.

Πετώντας πάνω από το άγριο και έντονο ανάγλυφο των ακτών “Φουρφουρής” της Χλώρακας, το μη επανδρωμένο πτητικό μέσο καταγράφει το ναυάγιο και τη φουρτουνιασμένη θάλασσα δεμένα αρμονικά σ’ ένα τοπίο που μοιάζει ανέγγιχτο στον χρόνο.

Τα πλάνα απλά εντυπωσιακά!

Το πλοίο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΙΙ

Το ελληνικό φορτηγό πλοίο υπό σημαία Ονδούρας «Δημήτριος ΙΙ», μετά από σφοδρή θαλασσοταραχή προσάραξε σε ξέρες στα ανοικτά της Χλώρακας, ένα βράδυ του Μάρτη το 1998. Το «Δημήτριος ΙΙ» μετέφερε ξυλεία από τη Χαλκίδα με προορισμό τη Λεμεσό και τη Βηρυτό. Ενώ βρισκόταν καθοδόν για το λιμάνι της Λεμεσού, λόγω των σφοδρών ανέμων που έπνεαν εκείνη την ώρα, παρεσύρθη από τα κύματα και προσάραξε πεντακόσια μέτρα από την ακτή της Χλώρακας στην περιοχή «Φουρφουρής» όπως ονομάζεται.

Στο πλοίο επέβαιναν εννέα ναυτικοί, πέντε Έλληνες, δύο Σύροι και δύο Πακιστανοί οι οποίοι διασώθηκαν από ελικόπτερο των Βρετανικών Βάσεων το οποίο κλήθηκε για βοήθεια. Το πλοίο σφηνώθηκε σε μια σχισμή στη συγκεκριμένη ξέρα και πολύ δύσκολα μπορεί να αποκολληθεί.

Παρά τις προσπάθειες που έγιναν δεν κατέστει δυνατόν να ρυμουλκηθεί. Από το εσωτερικό εκφορτώθηκε η ξυλεία που μετέφερε και έγινε καθαρισμός των πετραιλειοειδών και των τοξικών υλικών που ήταν στο εσωτερικό του σκάφους για να μην πρικληθεί οποιαδήποτε ρύπανση. Ωστόσο 15 σχεδόν χρόνια μετά, ο χρόνος και η αλμύρα της θάλασσας, άρχισαν να φθείρουν το βαρύ μεταλλικό σκάφος το οποίο οξειδώνεται στην θάλασσα και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής ανησυχούν για τυχόν επιπτώσεις που θα μπορούσε να προκαλέσει στην θαλάσσια περιοχή και στην ακτή η παρουσία του συγκεκριμένου σκάφους.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Πάφου και οι υπόλοιπες Τοπικές Αρχές, είχαν επιχειρήσει να χρησιμοποιήσουν το κουφάρι του σκάφους για τη δημιουργία στην περιοχή τεχνητού υφάλου, που θα εξυπηρετούσε κυρίως τον τουρισμός και ιδιαίτερα όσους ασχολούνται με καταδύσεις, αφού προηγουμένως λαμβάνονταν υπόψη και οι περιβαλλοντικές πτυχές του θέματος.

Θα μπορούσε επιπλέον να εμπλουτίσει θα θαλάσσια αποθέματα. Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να γίνει. Ο Γιώργος Παγιάτας Λειτουργός Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών είχε αναφέρει σε σύσκεψη στο δημοτικό μέγαρο ότι, από ότι φάνηκε από μελέτη που εκπονήθηκε από εξειδικευμένο ναυπηγό, η χρήση του σκάφους «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΙΙ» είναι εξαιρετικά δύσκολη με αρκετά προβλήματα ασφάλειας και πολύ δαπανηρή.

Μετά την εξέλιξη αυτά ο κ. Παγιάτας υπογράμμισε ότι «η εισήγησή μας είναι να μη χρησιμοποιηθεί το ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΙΙ για τεχνητό ύφαλο γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολη η πρόσβαση, είναι πολύ ρηχό το σημείο όπου βρίσκεται και ως εκ τούτου πολύ δύσκολο να ρυμουλκηθεί το σκάφος».

Σημειώνεται ότι, ούτε η βύθιση του πλοίου είναι εφικτή για τι είναι αδύνατη η μετακίνησή του. Κανένα ρυμουλκό δεν μπορεί να πλησιάσει στα ρηχά που βρίσκεται το «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΙΙ». Το «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΙΙ» ανήκει στην Αρχή Λιμένων η οποία θα πρέπει να αποφασίσει τι θα γίνει με το πλοίο. Σημειώνεται ότι προσπάθειες για να πωληθεί το σκάφος για ανακύκλωση δεν απέδωσαν αφού φαίνεται ότι το κόστος για να τεμαχισθεί επί τόπου είναι ασύμφορο.