Μήνυμα σοκ του ΠτΔ – Κάνει λόγο για οδυνηρό συμβιβασμό στη λύση του Κυπριακού – Τι ανάρτησε στο f/b

Μηνύματα προς τον λαό αλλά και πάσα κατεύθυνση έστειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μέσω του F/b.  Σε ανάρτηση του, πριν από λίγο, κάνει λόγο για λύση οδυνηρού συμβιβασμού, τονίζοντας όμως ότι ο εν λόγω συμβιβασμός θα είναι “έντιμος και έντιμος συμβιβασμός χωρίς την αποδοχή και το σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου δεν μπορεί να υπάρξει”, όπως αναφέρει ενδεικτικά.

Διαβάστε ολόκληρη την ανάρτηση του ΠτΔ

Από τον περασμένο Μάιο, βρισκόμαστε στο τραπέζι του διαλόγου σε μία ακόμη προσπάθεια αναζήτησης λύσης για το Κυπριακό. Είναι προφανές πως υπάρχουν συγκλίσεις αλλά και διαφορές προσέγγισης μεταξύ μας σε διάφορα θέματα και αυτό δεν το κρύβει κανείς. Είναι, όμως, εξίσου προφανές πως συμφωνούμε ότι πρέπει να διαπραγματευτούμε για να δημιουργήσουμε μία πατρίδα η οποία θα κυβερνάται με τρόπο που τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο θα τον έχουν οι πολίτες της μέσα από μία λειτουργική, βιώσιμη ομοσπονδιακή λύση.

Δεν θα φεισθώ κόπων να δώσω το άπαν των δυνάμεων μου προκειμένου να επιτύχουμε την απελευθέρωση της πατρίδας μας από τα κατοχικά στρατεύματα, την επανένωση της πατρίδας μας, τη δημιουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους που θα μπορεί να αντέξει σε διάρκεια χρόνου, να μπορεί λειτουργήσει, να μπορεί να δημιουργήσει τις βασικές προϋποθέσεις έτσι ώστε εν ειρήνη να μπορούμε να συνδημιουργήσουμε με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, μακριά οπωσδήποτε από εγγυητές και εγγυήσεις.

Η λύση θα είναι προϊόν συμβιβασμού, οδυνηρού συμβιβασμού, θέλω να είμαι δίκαιος μαζί σας, αλλά τουλάχιστον αυτός ο συμβιβασμός να είναι έντιμος και έντιμος συμβιβασμός χωρίς την αποδοχή και το σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου δεν μπορεί να υπάρξει. Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζομαι και θα εργαστώ και δεν θα αποδεχθώ ποτέ να θέσω ενώπιον του λαού το όποιο σχέδιο το οποίο κατά την άποψή μου θα οδηγούσε σε μια νέα άρνηση του λαού.

Το τι έγινε το 2004 είναι ένα ισχυρό μήνυμα. Δεν μπορεί κανείς να περιφρονεί την πλειοψηφία του λαού. Δεν μπορεί κανείς να περιφρονεί τα δίκαια του λαού, δεν μπορεί κανένας να παραγνωρίζει τις υποχρεώσεις του απέναντι στο λαό. Αυτή είναι και η σημαντικότερη κατάθεση ψυχής για αυτά που διαδραματίζονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Θέλω να επαναλάβω ότι υπήρξε πρόοδος, υπάρχουν όμως ακόμα και προβλήματα και απόσταση να διανύσουμε. Δεν θα δημιουργήσω πλάνη στον λαό για κάτι που δεν είναι η πραγματικότητα.