Μέρκελ: Αν αποτύχει το ευρώ, αποτυγχάνει η Ευρώπη – τονίζει την ανάγκη για συμβιβασμό

Υπάρχουν κανόνες πάνω στους οποίους έχει οικοδομηθεί η ευρωζώνη και πρέπει να τηρούνται. Δεν θέλουμε να αποτύχει το ευρώ, ανέφερε μεταξύ άλλων η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

“Αν αποτύχει το ευρώ, αποτυγχάνει η Ευρώπη”, δήλωσε η καγκελάριος απευθυνόμενη σε αντιπροσώπους του συντηρητικού κόμματός της στο Βερολίνο και μιλώντας για πρώτη φορά μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.

“Αν χάσουμε την ικανότητα να βρίσκουμε συμβιβασμούς, τότε η Ευρώπη είναι χαμένη”, πρόσθεσε χωρίς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις και προφέροντας τη λέξη “Ελλάδα” μόνο μία φορά.

Αναγνωρίζοντας πως “το βλέμμα ολόκληρου του κόσμου” είναι αυτές τις ημέρες στραμμένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Μέρκελ συνέχισε: “Θα μπορούσαμε να εγκαταλείψουμε, “όμως λέω: μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα υποφέρουμε αν το κάνουμε”, επειδή, “αν δεν παραμείνουμε ενωμένοι, δεν θα καταφέρνουμε να ακουγόμαστε στον κόσμο”.

Η καγκελάριος αρνήθηκε την ιδέα ότι “βάζει στην άκρη” τις αρχές που διέπουν την Ευρώπη, ανάμεσα στις οποίες είναι αυτή της ισορροπίας ανάμεσα σε “αλληλεγγύη” μεταξύ των Ευρωπαίων και “προσπαθειών των ενδιαφερομένων” που καθοδηγεί τη δράση της από την αρχή της κρίσης.

Επιμένοντας στις “κοινές αξίες” της Ευρώπης, τάχθηκε υπέρ της “εξεύρεσης συμβιβασμών σε όλες τις προκλησεις” και έπλεξε το εγκώμιο του υπουργού Οικονομικών της.

“Αν κάποιος το έζησε αυτό τους τελευταίους μήνες και τις τελευταίες εβδομάδες, αυτός είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε”, υπογράμμισε.