Μάχη με το χρόνο δίνουν διασώστες μετά το σεισμό σε Πακιστάν/Αφγανιστάν

Μάχη με το χρόνο δίνουν σήμερα οι ομάδες διάσωσης προκειμένου να καταφέρουν να προσεγγίσουν τις απομακρυσμένες περιοχές που επλήγησαν από την ισχυρή σεισμική δόνηση των 7,5 βαθμών, η οποία είχε αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο περισσότεροι από 350 άνθρωποι στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν, ενώ έπεσε το σκοτάδι δυσχεραίνοντας τις επιχειρήσεις.

Οι αρχές ξεκίνησαν ομαδικές ταφές στις δύο χώρες, όπου ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω όσο οι ομάδες διάσωσης καταγράφουν πρόοδο στις έρευνες που πραγματοποιούν στις πληγείσες περιοχές και αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής.

seismdg1

Στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν, η ισχυρή παρουσία των οποίων σε ορισμένες περιοχές ενδέχεται να περιπλέξει τις επιχειρήσεις διάσωσης, δεσμεύθηκαν να προσφέρουν βοήθεια στους σεισμοπαθείς, ενώ η σεισμική δόνηση των 7,5 βαθμών έχει προκαλέσει κατολισθήσεις και σε ορισμένες περιοχές το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο έχει καταστραφεί.

Η πλειονότητα των θυμάτων έχει καταγραφεί στο Πακιστάν: 248 νεκροί, 202 εκ των οποίων στο Χάιμπερ Παχτούνχβα, σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών.