Στα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως κέντρο επιχειρηματικής δραστηριότητας, αναφέρεται ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης σε συνέντευξή του στον ιστότοπο του έγκριτου περιοδικού οικονομικών ειδήσεων και αναλύσεων The Wordfolio («Η Κύπρος ενδυναμώνει τη θέση της ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο»).
Ερωτηθείς αρχικά για το πώς η Κύπρος κατάφερε να καταγράφει οικονομική ανάκαμψη μετά το «σοκ» του 2013, ο κ. Δημητριάδης αναφέρει πως το μνημόνιο με την τρόικα ήταν μεν επώδυνο, αλλά έδωσε την ευκαιρία να εφαρμοστούν πολλές μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχαν γίνει στο παρελθόν, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους του επιχειρείν στο νησί. «Χρειαζόμασταν αυτού του είδους το σοκ για να προσαρμόσουμε την οικονομία μας, επειδή από το 1960 έως το 2013 δεν είχαμε περάσει από κάποια μεγάλη εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», λέει ο Υπουργός.
Προσθέτει ότι παρά τις συζητήσεις ετών δεν έχουν προχωρήσει οι ιδιωτικοποιήσεις. Σε ό,τι αφορά τον τομέα του σημειώνει ότι η Κύπρος είναι πιθανώς από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που ακόμα δεν έχει ιδιωτικοποιήσει τις τηλεπικοινωνίες. «Το θετικό», αντιπαραβάλλει ο κ. Δημητριάδης, «είναι ότι έχουμε εφαρμόσει κάποιες αλλαγές αρκετά γρήγορα, ιδίως στην πλευρά του κόστους». Συμπληρώνει ότι οι μεταρρυθμίσεις ήταν επώδυνες διότι έγιναν σε μικρό χρονικό διάστημα, «αλλά την ίδια στιγμή συνέβαλαν στην επιτάχυνση της ανάκαμψης».
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο Υπουργός στο καλό επιχειρηματικό περιβάλλον που υφίσταται στην Κύπρο για εταιρείες του τομέα της ναυτιλίας, περιβάλλον που διατηρήθηκε κατά την εφαρμογή του μνημονίου. Αποτέλεσμα αυτού του σταθερού περιβάλλοντος, όπως λέει, ήταν πολλές εταιρείες να παραμείνουν στην Κύπρο, αν και αναλογίστηκαν την πιθανότητα να φύγουν.
Εκφράζει δε την ικανοποίησή του για το μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή στη διοργάνωση Maritime Cyprus: Game Change. Σημειώνει ότι εδώ και 15 μήνες έχει αποφασιστεί η αναζωογόνηση των παρεχόμενων ναυτιλιακών υπηρεσιών ώστε να γίνουν ακόμα πιο φιλικές προς τις επιχειρήσεις. Μεταξύ άλλων, δηλώνει ο Μάριος Δημητριάδης, σχεδιάζεται η ενίσχυση της κυπριακής παρουσίας στα μεγάλα ναυτιλιακά κέντρα του Ρότερνταμ, του Αμβούργου, του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης.
Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων λέει πως πιστεύει ότι δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω καθυστερήσεων. «Ως κυβέρνηση είμαστε πολύ καλοί στη δημιουργία κανονιστικού πλαισίου και στο σχεδιασμό, αλλά δεν είμαστε πολύ καλοί επιχειρηματίες. Ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να κάνει καλύτερη δουλειά από εμάς», δηλώνει.
Στη συνέχεια ο κ. Δημητριάδης σημειώνει ότι η Κύπρος έχει επενδύσει πολύ στον τομέα της τεχνολογίας της πληροφορίας και των επικοινωνιών (ICT), που αποτελεί τη «ραχοκοκαλιά» κάθε σύγχρονης επιχείρησης. Επισημαίνει την αξιοποίηση εκτενούς υποβρύχιου δικτύου οπτικών ινών που συνδέει την Κύπρο με γειτονικές χώρες, καθώς και τη διαθεσιμότητα πρόσβασης σε μεγάλα δορυφορικά συστήματα, παράγοντες που αποτελούν δέλεαρ για επιχειρήσεις οι οποίες θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο.
Ο κ. Δημητριάδης αναφέρει επίσης ότι μία λειτουργική λύση του Κυπριακού θα έχει εξαιρετικά θετικό αντίκτυπο στην οικονομία, παραπέμποντας ενδεικτικά στα οφέλη για τη ναυτιλία και την αεροπλοΐα.
Διαχωρίζει εξάλλου την οικονομική κατάσταση της Κύπρου από αυτήν της Ελλάδας, καθώς όπως λέει μεταξύ άλλων υπάρχει διαφορετικό νομικό σύστημα και διαφορετική επιχειρηματική νοοτροπία. «Πρέπει να διαχωρίσουμε τις πολιτισμικές ομοιότητες από το επιχειρηματικό περιβάλλον. Η Κύπρος είναι ένα διεθνές κέντρο για τις επιχειρήσεις και μια δυνατή οικονομία προσανατολισμένη στις υπηρεσίες», δηλώνει ο κ. Δημητριάδης.
«Είμαστε μία μικρή, ευέλικτη οικονομία, με υψηλή ποιότητα ανθρώπων σε μία πολύ καλή γεωγραφική τοποθεσία. Αυτό είναι που υπογραμμίζει τα πλεονεκτήματά μας», καταλήγει στη συνέντευξή του ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.