“Λουκέτο” στα κυβερνητικά φαρμακεία – Στάση εργασίας ταλαιπωρεί τους ασθενείς

Στάση εργασίας από τις 07.30 το πρωί μέχρι και τις 11.00 πραγματοποιούν τα μέλη της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Φαρμακοποιών (ΠΑΣΥΚΥΦΑ)  διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές που δρομολογούνται από το Υπουργείο Υγείας και αφορούν την αναδιάρθρωση της λειτουργίας των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών.

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας σημειώνει ότι “η σημερινή στάση εργασίας της ΠΑ.ΣΥ.ΚΥ.ΦΑ. αποτελεί ενέργεια αδικαιολόγητη και άνευ περιεχομένου καθώς γίνεται επί των προθέσεων και πριν αρχίσει ο διάλογος με τους εμπλεκόμενους για την αναδιάρθρωση της λειτουργίας των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, η οποία και εμπίπτει στο πλαίσιο των ευρύτερων μεταρρυθμίσεων σε Τμήματα και Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας”.

“Η ενέργεια της ΠΑ.ΣΥ.ΚΥ.ΦΑ. αφήνει εκτεθειμένη τη Συντεχνία αφού χωρίς οι φαρμακοποιοί του δημοσίου να έχουν λάβει επισήμως και ακόμη την οποιαδήποτε ενημέρωση, η ΠΑ.ΣΥ.ΚΥ.ΦΑ. προχώρησε σε στάσης εργασίας, επιλέγοντας να μην αναμένει την προγραμματισμένη για τη Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2015 συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, συνάντηση της οποίας αντικείμενο αποτελεί η ενημέρωση για τις προτεινόμενες αλλαγές στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες”, αναφέρει το Υπουργείο Υγείας.

Προσθέτει ότι “η συνάντηση ορίστηκε κατόπιν αποδοχής της πρόσκλησης του Υπουργού Υγείας ημερομηνίας 14 Αυγούστου 2015 από αμφότερες τις δυο Συντεχνίες κυβερνητικών φαρμακοποιών (Κλάδος Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Υπηρεσιών ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ. και ΠΑ.ΣΥ.ΚΥ.ΦΑ.)”.

“Λεχθέντων των πιο πάνω, η απόφαση της ΠΑ.ΣΥ.ΚΥ.ΦΑ. για τη λήψη δυναμικών μέτρων όπως αυτή εμπεριέχεται σε επιστολή της Συντεχνίας προς στον Υπουργό Υγείας την Τρίτη, 18 Αυγούστου 2015 και εν συνεχεία, η απόφαση για πραγματοποίηση στάσης εργασίας σήμερα (η οποία και εξαγγέλθηκε χθες Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2015), όχι μόνο δεν μπορεί να γίνει κατανοητή αλλά ούτε και εξυπηρετεί, τουναντίον, το μόνο που επιτυγχάνει είναι η παντελώς αδικαιολόγητη και αχρείαστη ταλαιπωρία των πολιτών”, αναφέρει το Υπουργείο Υγείας.

Καταλήγοντας, σημειώνει ότι “στην πορεία για αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας και για αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό, οι παρεμβάσεις στις προσπάθειες πρέπει να γίνονται κατά ωφέλιμο και εποικοδομητικό τρόπο και όχι με απεργίες ή άλλως πως ενέργειες που οδηγούν σε περαιτέρω ταλαιπωρία των ασθενών”.

“Πρέπει να γίνει σεβαστό από όλους ότι η υγεία αποτελεί κοινωνικό αγαθό και σε κανέναν δεν θα επιτραπεί να την μετατρέψει σε εμπόρευμα”, τονίζει, τέλος το Υπουργείο Υγείας το οποίο δίνει στην δημοσιότητα και την επιστολή που απέστειλε χθες στον ΠΑΣΥΚΥΦΑ ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης.

Εξάλλου, η Πρόεδρος του Κλάδου Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Υπηρεσιών της ΠΑΣΥΔΥ, Αναστασία Ανθούση, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι τα μέλη της συντεχνίας δεν θα συμμετάσχουν στην σημερινή στάση εργασίας γιατί την θεωρούν “ανεύθυνη” από την στιγμή που ο Υπουργός Υγείας κάλεσε τις δύο συντεχνίες σε συνάντηση την ερχόμενη Δευτέρα.

“Θεωρούμε την στάση εργασίας ανεύθυνη από την στιγμή που ο Υπουργός Υγείας μας κάλεσε την Δευτέρα σε διάλογο για να συζητήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που δρομολογούνται στον κλάδο μας”, είπε η κ. Ανθούση.

Πηγή:ΚΥΠΕ