Λαός και Κολωνάκι

Κάποτε ο κάθε βιοπαλαιστής στήριζε όλες τις ελπίδες του στο “συνεργατικό” όπως το ονόμαζαν οι παππούδες μας, για να εξασφαλίσει ένα δάνειο να κτίσει το σπίτι του, να παντρέψει τα παιδιά του, υποθηκεύοντας ένα κομμάτι γης. Ο Συνεργατισμός ήταν δίπλα στον άνθρωπο. Έτσι μεγαλώσαμε.

Έλα όμως που και εδώ τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά! Σιγά-σιγά βγαίνουν στην επιφάνεια σκάνδαλα με χορήγηση δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, χαμηλότοκα σε ημετέρους.

Εμείς παπάδες εμείς τατάδες. Κάπως έτσι φαίνεται να λειτουργούσε το σύστημα εντός του Συνεργατισμού. Υψηλόβαθμα στελέχη, να παίρνουν δάνεια με χαμηλό επιτόκιο και στη συνέχεια να καταθέτουν τα χρήματα τους με πιο υψηλό επιτόκιο.

Την ώρα που όλοι εμείς ο λαουτζίκος δηλαδή, για να εξασφαλίσουμε ένα δάνειο, θα πρέπει να υποθηκεύσουμε την περιουσία μας και να τρέχουμε ασθμαίνοντας από υπηρεσία σε υπηρεσία για να προσκομίσουμε “κκοτσιάνια”, εγγυητές-το σόι μας ολόκληρο-και πιστοποιητικό…ήρωα του 55-59!

Τελικά όσο και αν λέει το λαϊκό άσμα “όλοι το ίδιο είμαστε σε τούτο το κοσμάκη”, πάντα θα υπάρχει ο λαός από τη μια και από την άλλη βέβαια, το ΚΟΛΩΝΑΚΙ!

Πυθία