Λαγκάρντ προς Ευρωπαίους: Ανοίξτε τώρα τη συζήτηση για το χρέος

Νέα πίεση προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ασκεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος Πίτερ Σπίγκελ και οι Financial Times.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ έστειλε χθες το βράδυ επιστολή προς τους 19 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ζητώντας τους να ξεκινήσουν άμεσα τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλιώς ρισκάρουν να χάσουν το ΔΝΤ από το πρόγραμμα καθώς οι συζητήσεις για το εφεδρικό πακέτο δεν έχουν αποδώσει καρπούς.

«Πιστεύουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις, η αναδιάρθρωση του χρέους και η εκταμίευση των δόσεων θα πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα. Για να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα με ένα νέο πρόγραμμα, είναι απαραίτητο η χρηματοδότηση και η ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους να βασίζονται σε δημοσιονομικούς στόχους που να είναι ρεαλιστικοί» αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με την Κρ. Λαγκάρντ οι μεταρρυθμίσεις θα αποδώσουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2018, κι όχι 3,5% που είναι και ο στόχος.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο στόχος θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί και πιθανότατα θα είναι αντιπαραγωγικός. Δεν πιστεύουμε ότι είναι εφικτό για την Ελλάδα το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ με την αύξηση των ήδη αυξημένων φόρων και τη μείωση δαπανών», γράφει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στο εφεδρικό πακέτο άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι εφικτό κι ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί η συζήτηση γι’ αυτό.