Λαγκάρντ: Προειδοποιεί για τις επιπτώσεις από την αστάθεια στην αγορά της Ασίας

Οι πρόσφατες αναταραχές στις παγκόσμιες αγορές δείχνουν πόσο γρήγορα οι κίνδυνοι μπορούν να εξαπλωθούν από τη μια οικονομία στην άλλη, δήλωσε την Τετάρτη η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

“Αυτό που έχει διαφανεί στις τελευταίες εβδομάδες είναι πόσο πολύ η Ασία βρίσκεται στον πυρήνα της παγκόσμιας οικονομίας, και πόσο πολύ μια αναστάτωση σε μία αγορά στην Ασία μπορεί πραγματικά να εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον υπόλοιπο κόσμο”, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέδριο στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας.

Η κ. Λαγκάρντ είπε ότι η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει αντιξοότητες από την προσπάθεια ισορροπίας της Κίνας, την αργή ανάπτυξη της Ιαπωνίας, την πτώση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και τις αβεβαιότητες που περιβάλλουν σε σχέση με την αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Οι πολιτικές πρέπει να προσαρμοστούν σε κάθε χώρα, είπε η κ. Λαγκάρντ, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι οι χώρες θα πρέπει κυρίως να ενισχύσουν την άμυνα τους σε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική, να τιθασεύσουν την υπερβολική πιστωτική επέκταση, να διατηρούν επαρκή αποθέματα ξένου συναλλάγματος και να ενισχύσουν τις νομοθεσίες.

“Οι αρχές και οι εποπτικές αρχές πρέπει να επαγρυπνούν ιδιαίτερα όταν υπάρχουν αυτά τα νέα και καινοτόμα προϊόντα… οι κίνδυνοι αυτοί πρέπει να είναι υπό την παρακολούθηση των εποπτικών αρχών…”, σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ