Λάρνακα: Οικογένεια βρήκε το κοριτσάκι της μετά από 2 χρόνια

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) πραγματοποίησε χθες την επανένωση μιας οικογένειας από τη Συρία, την πρώτη που αναλαμβάνει στην Κύπρο, σε συντονισμό με το Υπουργείο Εξωτερικών και εταίρους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η κοινή δράση επέφερε αισίως την επανένωση 7χρονου κοριτσιού από τη Συρία με την οικογένειά της στην Κύπρο – πατέρα, μητέρα και αδέλφια. Το κορίτσι ταξίδεψε από τη Συρία μέσω Ιορδανίας, όπου ο ΔΟΜ Αμμάν της παρείχε βοήθεια στο αεροδρόμιο και ταξιδιωτική συνοδεία. Την ίδια μέρα, αναχώρησαν από το Αμμάν για Κύπρο όπου η οικογένεια επανενώθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας.

Κατόπιν αιτήματος της ΜΚΟ «Future Worlds Centre», ο ΔΟΜ, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κύπρου στο Αμμάν και τις Ιορδανικές Αρχές φρόντισαν για την έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων, τις κρατήσεις πτήσεων, εισιτήρια, βοήθεια στο διαμετακομιστικό σταθμό στην Ιορδανία καθώς και βοήθεια υποδοχής στην Κύπρο.

“Το κορίτσι είχε χωριστεί από την οικογένειά του για 2 χρόνια, έχοντας επιβιώσει μετά από βομβαρδισμό και καταστροφή του σπιτιού που διέμεναν. Ήταν πολύ χαρούμενη που θα έσμιγε και πάλι με την οικογένειά της στην Κύπρο, η οποία κατενθουσιάστηκε όταν ειδοποιήθηκε ότι είναι ζωντανή” ανέφερε η Νατάσα Ξενοφώντος Κουδουνά, Επικεφαλής του Γραφείου ΔΟΜ Κύπρου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από τα 9,965 άτομα που ο ΔΟΜ έχει βοηθήσει με οικογενειακή επανένωση κατά το 2015, η συντριπτική πλειοψηφία ήταν σε χώρες της ΕΕ, Νορβηγία και Ελβετία.

Ο ΔΟΜ βρίσκεται σε διαβούλευση με την κυπριακή κυβέρνηση για σκοπούς παροχής βοήθειας επανένωσης προσφύγων σε προορισμούς σε όλη την Ευρώπη.