Κ.Ε: Υπομονή τα γεγονότα θα σας διαψεύσουν – Θετική εξέλιξη τα της Αιγύπτου

Θετική εξέλιξη, που αναβαθμίζει το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης την ανακάλυψη του κοιτάσματος μαμούθ στην αιγυπτιακή ΑΟΖ. Παράλληλα, συνέστησε υπομονή στους επικριτές της Κυβέρνησης, καθώς -όπως είπε- τα γεγονότα θα τους διαψεύσουν.

Σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και ερωτηθείς σχετικά για το θέμα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι πρόκειται για μια σημαντικότατη εξέλιξη. “Τα πρώτα αποτελέσματα της ΕΝΙ εντός της ΑΟΖ της Αιγύπτου αναβαθμίζουν ενεργειακά την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία μπορεί να διαδραματίσει ακόμη περισσότερο το ρόλο εντός εναλλακτικού ενεργειακού διαδρόμου προς την Ευρώπη και όχι μόνον”, είπε.

Ο Εκπρόσωπος είπε πως η Κυβέρνηση είναι σε συνεχή επαφή με την Αίγυπτο, καθώς ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και χθες και προχθές είχε μακρές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του. “Ο Εκπρόσωπος του αιγυπτιακού Υπουργείου είπε ότι ‘μαζί θα εξετάσουμε’ το θέμα. Εμείς θεωρούμε την εξέλιξη ως ιδιαίτερα θετική και η οποία ενισχύει το ρόλο της Ανατολικής Μεσογείου και κατ΄ επέκταση και το ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ενεργειακό χάρτη”, τόνισε.

Οσον αφορά την κριτική που γίνεται για το θέμα, ο κ. Χριστοδουλίδης συνέστησε υπομονή, καθώς όπως είπε “πολύ σύντομα τα ίδια τα γεγονότα θα τους διαψεύσουν, σε σχέση με τους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς, και μάλιστα εντός του επόμενου μήνα”.

Ερωτηθείς κατά πόσο επηρεάζονται οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης μετά την απόφαση της Κυβέρνησης του Ισραήλ να παραπέμψει σε βάθος χρόνου την έγκριση, από τη ισραηλινή Βουλή, του θέματος εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων στο Λεβιάθαν, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι “οι σχεδιασμοί μας συνεχίζονται κανονικά. Πρόκειται για μια εσωτερική υπόθεση του Ισραήλ”, είπε και επεσήμανε ότι καθημερινώς αλλάζουν τα δεδομένα.

“Στο θέμα της Ενέργειας, σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, θα πρέπει να γίνονται δηλώσεις και ανακοινώσεις όταν υπάρχει κάτι πολύ συγκεκριμένο να ανακοινωθεί και αφότου θα έχουν γίνει όλες οι σχετικές ενέργειες”, κατέληξε ο κ. Χριστοδουλίδης.