Κ.Ε: Στην Τουρκία εναπόκειται να προχωρήσει η ενταξιακή της διαδικασία

Στην Τουρκία εναπόκειται να προχωρήσει η ενταξιακή της διαδικασία και να ανοίξουν ενταξιακά κεφάλαια, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις που έγιναν από την τουρκική ηγεσία και την Γερμανίδα Καγκελάριο κατά την επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι το πάγωμα των κεφαλαίων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το 2006 και από την Κυπριακή Δημοκρατία το 2009 έγινε για πολύ συγκεκριμένους λόγους που αφορούν ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις της Τουρκίας, που προκύπτουν μέσα από την ενταξιακή της διαδικασία. “Εναπόκειται στην Τουρκία να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να καταστεί εφικτό το άνοιγμα περαιτέρω κεφαλαίων,” τόνισε.

Για το κεφάλαιο 17, που αφορά την οικονομία και τη νομισματική πολιτική, ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι δεν είναι μπλοκαρισμένο από την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά από τη Γαλλία, ενώ για τα κεφάλαια 23 και 24 είπε ότι υπάρχει και η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, “κάτι που θα επέτρεπε στη Λευκωσία να εξετάσει το ενδεχόμενο (ανοίγματος) για τα δύο αυτά κεφάλαια”.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης πρόσθεσε ότι η ενταξιακή διαδικασία για όλα τα υποψήφια προς ένταξη κράτη και κατ` επέκταση και για την Τουρκία είναι μια διακυβερνητική διαδικασία και για το άνοιγμα ή κλείσιμο του όποιου κεφαλαίου χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη και των 28 κρατών μελών της ΕΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ