Το τελευταίο καιρό και ιδιαιτέρως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ξεφυτρώνουν διάφορα δημοσιεύματα και αφιερώματα για το επίπεδο του τουρισμού της Κύπρου. Όπως έχει σωστά λεχθεί, η ποιότητα των τουριστών μας ακολουθεί μια φθίνουσα πορεία τα τελευταία χρόνια.
Παρά τους πανηγυρισμούς του εκάστοτε Υπουργού Εμπορίου, για τις αφίξεις τουριστών, εντούτοις μοιάζουν σαν κλόουν που ενώ δείχνουν προς τα έξω ένα χαμόγελο, μέσα τους κλαίνε. Το κλάμα το δικό τους όμως δεν μπορεί με τίποτε να συγκριθεί με τον οδυρμό των επιχειρήσεων που εξαρτώνται αποκλειστικά από τον τουρισμό.
Οι εστιάτορες, μπυραριούχοι και λοιποί συναφείς επιχειρηματίες, φωνάζουν για την κατάρα του all inclusive. Οι ξενοδόχοι φωνάζουν για το επίπεδο των τουριστών που φέρνουν οι ταξιδιωτικοί πράκτορες, οι οποίοι κυριολεκτικά τους πατούν στο λαιμό εξασφαλίζοντας εξευτελιστικές τιμές. Οι ταξιτζίδες φωνάζουν για τη ποιότητα των τουριστών που προτιμούν λεωφορεία για να πληρώσουν €1-2 παρά να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες τους.
Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τα ακόλουθα:
- Η τουριστική περίοδος έχει σμικρύνει αφάνταστα
- Το αεροδρόμιο της Κύπρου έχει πολύ ψηλούς φόρους αεροδρομίων
- Δεν έχουμε “εθνικά φτερά” για να φέρνουμε τουρίστες.
- Τα ταξί μας είναι από τα ακριβότερα στην Ευρώπη. Λόγω ακριβών καυσίμων, κόστος συντήρησης αυτοκινήτων, μικρότερη περίοδος εργασίας, λαιμαργίας κέρδους.
- Πολλά από τα ξενοδοχεία μας δεν ανταποκρίνονται και ούτε καν πλησιάζουν στην κατάταξη του ΚΟΤ ως προς τους αστέρες
- Η πρακτική των All inclusive σκοτώνει τους μικρομεσαίους
- Ενώ η πίττα των τουριστών που θα βγουν έξω να ξοδέψουν μικραίνει, αυξάνονται δραματικά τα εστιατόρια και οι μπυραρίες
- Σαν ταξιδιωτικός προορισμός ελάχιστα έχουμε να προσφέρουμε πέραν του ήλιου και τις θάλασσας.
- Δεν προσελκύουμε ποιοτικούς τουρίστες.
- Αυξήθηκε δραματικά το κόστος ζωής και το βιοτικό επίπεδο της Κύπρου πλησίασε αν όχι ξεπέρασε το βιοτικό επίπεδο των τουριστών που έρχονται, κάνοντας έτσι πιο «ακριβές» τις διακοπές για τους τουρίστες από ότι ήταν πριν 15-20 χρόνια.
Τα ανωτέρω είναι παραδεκτά και αδιαμφισβήτητα. Για κάθε ένα από τα ανωτέρω μπορούν να γραφτούν σελίδες ολόκληρες, αναλύοντάς τα. Σωρευτικά όμως, αποτελούν τις βασικές πληγές του τουρισμού.
Όταν όμως έχεις μια πληγή, για να θεραπευτείς, πρέπει αυτή τη πληγή να την φροντίσεις. Πρέπει να αντιμετωπίσεις τα διάφορα προβλήματα με μια ενιαία στρατηγική και θεραπεία.
Ποιος όμως θα θεραπεύσει τις πληγές αυτές; Μήπως ο εκάστοτε Υπουργός ο οποίος έχει Εμπόριο, Ενέργεια, Βιομηχανία, Τουρισμό υπο την αρμοδιότητά του; Περιμένουμε απο ένα άτομο να σώσει τον τόπο; Ο Θεός να κατέβει, είναι αδύνατον. Μήπως ο εκάστοτε ξενοδόχος που δεν τον φτάνουν τα χρέη του, ο λογαριασμός της ΑΗΚ, ο φόρος ακίνητης, τα οφειλόμενα από τους πράκτορες κ.α.; Μήπως ο εστιάτορας που παλεύει να διατηρήσει επίπεδο όταν άλλοι δίπλα του κατεβάζουν τον πήχη; Ποιος;
Η απάντηση είναι ότι αυτός ο τόπος διατηρεί μια υπηρεσία η οποία έχει ως καθήκον μόνο τον τουρισμό. Αυτή η υπηρεσία ονομάζεται Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού. Πέραν από συνεντεύξεις που δίνουν τα διορισμένα μέλη του με πλατιά χαμόγελα, πέραν από ανακοινώσεις της πλάκας, πέραν από τα όσα ακούστηκαν στο παρελθόν για πιθανή κακοδιαχείριση, μέχρι σήμερα στο έργο τους απέτυχαν. Γιατί ενώ αυτός ο φορέας έπρεπε να καθιερώσει μια εθνική στρατηγική και να αποτελέσει το φόρουμ διαβούλευσης και επίλυσης των ανωτέρω προγραφομένων πληγών, «κλωτσούν τη μάππα πάρακάτω».
Γιατί η στρατηγική του τουρισμού αυτής της χώρας, περιορίζεται στο να τρέχουμε σαν τσιγγάνοι από τουριστική έκθεση σε τουριστική έκθεση, θεωρώντας ότι έτσι θα προσελκύσουμε τουρίστες. Έχουμε κλείσει τα μάτια μας στην νέα πραγματικότητα που λέγεται booking, expedia, tripadvisor και αναμένουμε από αυτούς που παραδοσιακά είχαν γραφεία στις high street των πόλεων να μας φέρουν τους τουρίστες. Για να μην ξεκινήσω για τα…επιχορηγούμενα γιατί αυτό πέραν από σκανδαλώδες αποτελεί και κρατική ενίσχυση. Κλείνουμε όμως τα στόματά μας για να περάσουμε!
Αυτό το οποίο επιβάλλεται, είναι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου Υπουργείου, ή έστω μιας υπερσύγχρονης υπηρεσίας που να ασχολείται αποκλειστικά με τον τουρισμό. Στελεχωμένη όχι από δεινόσαυρους που γράφουν στο χέρι, αλλά από νεαρά πρόσωπα γεμάτα ιδέες, γνώσεις υπολογιστών, που διατηρούν την απλή γνώση και “τεχνογνωσία” να κλείσουν διακοπές από το διαδίκτυο και όχι από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες. Ανθρώπους που δεν θα κυκλοφορούν σαν τσιγγάνοι από έκθεση σε έκθεση, αλλά ανθρώπους που θα καθιερώσουν νέους τρόπους προώθησης της Κύπρου.
Ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού απέτυχε στο έργο του. Όσο παραμένουμε στις ίδιες πρακτικές θα βλέπουμε τον καρκίνο να εξαπλώνεται μέχρι που ο τουρισμός μας να νεκρώσει και μαζί του και όλοι οι υπόλοιποι. Δεν με απασχολούν ούτε αυτοί που διορίστηκαν σε αυτό το σώμα για να ικανοποιηθούν και να βολευθούν πολιτικά κάποιοι. Ούτε αυτοί που αποτελούν το έμμισθο προσωπικό που χώθηκαν εκεί με τις παρεμβάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης για να σάσει τους δικούς της. Με ενδιαφέρει ο τόπος μου.
Διογένης