Κύπρος: Το ξέφραγο διαδικτυακό αμπέλι – Ανύπαρκτη νομοθεσία – Αυτεπάγγελτη παρέμβαση Κληρίδη;

Η ειδησεογραφία στην Κύπρο, λόγω μεγέθους του νησιού, δεν είναι δυνατό να περιλαμβάνει πολλά και μεγάλα θέματα όπως στο εξωτερικό, εκτός από τα σκάνδαλα των τελευταίων δύο χρόνων που βγαίνουν καθημερινά στην επιφάνεια.

Αυτό που άλλαξε άρδην τον τελευταίο καιρό, είναι η σοβαρότητα αντίκρυσης των ειδήσεων, από δημοσιογράφους οι οποίοι εργοδοτούνται σε διάφορες «απίθανες» ιστοσελίδες, που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια.

Αυτές οι ιστοσελίδες εκμεταλλεύονται την ανυπαρξία νομοθεσίας και ασελγούν στην κυριολεξία πάνω στις ειδήσεις, αφού στην προσπάθειά τους να κερδίσουν μερικά κλικ ξεφεύγουν σε βαθμό κακουργήματος.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, ίσως θα ήταν καλό να παρέμβει αυτεπάγγελτα, διότι οι τίτλοι ΣΟΚ, Φρίκη, Πάρτε υπογλώσσια και πολλά άλλα, συνήθως συνοδεύονται από φωτογραφίες οι οποίες προκαλούν δυσάρεστα συναισθήματα και αποτροπιασμό.

Τραγικό στην υπόθεση είναι ότι όλα αυτά συνοδεύονται και με τη σχετική παραπληροφόρηση ή υπερδιόγκωση της είδησης, κάτι που συνιστά πολύ επικίνδυνη συνταγή.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν η ανακοίνωση απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου από ιστοσελίδα πριν την διαβάσει ο Πρόεδρος!

Να προειδοποιήσω ότι κάποια στιγμή, κάποιοι στο βωμό του κέρδους, μπορεί να οδηγήσουν και πάλι το μικρό νησί μας σε μεγάλες περιπέτειες, με οχήματα μεταφορά της ανευθυνότητάς τους τις συγκεκριμένες ιστοσελίδες.

Απλώς να υπενθυμίσω ότι πριν από μερικά χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε το κλείσιμο ή αλλαγές σε περισσότερες από 200 ιστοσελίδες, έπειτα από επιχείρηση που πραγματοποίησε κατά της εξαπάτησης των καταναλωτών από ιστοσελίδες.

Κρατίνος