Κόλαφος η συνέντευξη του Α.Ορφανίδη – Τι απαντάει το ΑΚΕΛ – “Θα λογοδοτήσει για τις ασήκωτες ευθύνες του”

Το ΑΚΕΛ σε γραπτή ανακοίνωση απορρίπτει τις καταγγελίες του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη, εναντίον της κυβέρνησης Χριστόφια και του διαδόχου στην ΚΤ, για την κατάσταση της οικονομίας.

«Δεν πρόκειται να ασχοληθούμε περαιτέρω με τα ασύστολα ψέματα, την εμπάθεια και τις γελοίες κατηγορίες του Αθανάσιου Ορφανίδη κατά του ΑΚΕΛ, αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο εκπρόσωπος Τύπου Κ.Ε. ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης.

Συνεχίζοντας αναφέρει ότι «τον προτρέπουμε μόνο να κάνει συντήρηση δυνάμεων αφού, όπως αναμένεται, θα τις χρειαστεί όταν θα βρεθεί ενώπιον των διωκτικών αρχών και των δικαστηρίων, για να λογοδοτήσει για τις ασήκωτες ευθύνες του στην καταστροφή του τραπεζικού τομέα και της οικονομίας».

Νωρίτερα ο κ. Ορφανίδης μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι«ΜΕΓΑ» απέδωσε βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση Χριστόφια, αλλά και τον διάδοχο του στην Κεντρική Τράπεζα, για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και την καταστροφή της Τράπεζας Κύπρου.

Φιλοξενούμενος στην μεσημβρινή εκπομπή του Mega «Ενημέρωση Τώρα» και τον Παύλο Μυλωνά, ο κύριος Ορφανίδης άσκησε δριμεία κριτική στον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον τότε Υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη, ένώ η συνέντευξή του ήταν κόλαφος για τα λάθη και  τιςπαραλείψεις, ενώ κατήγγειλε κομματικές και όχι μόνο παρεμβάσεις στο έργο του.

Την ίδια ώρα, ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος παραπλανήθηκε όταν ζήτησε πληροφόρηση για το θέμα των κατόχων αξιογράφων από συγκεκριμένο κομματικό στέλεχος της Κεντρικής.

Σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του στον Παύλο Μυλωνά, ο πρώην διοικητής προχώρησε σε μία ιστορική αναδρομή των γεγονότων που οδήγησαν στην καταστροφή της κυπριακής οικονομίας, υπενθυμίζοντας ότι τον Μάρτιο του 2011, όλες οι χώρες του νότου που είχαν μεγάλα τραπεζικά συστήματα κινδύνευαν. Ωστόσο οι αποκαλύψεις καθόλη την διάρκεια της συνέντευξης ήταν καταπέλτης

«Στην περίπτωση της Κύπρου, τον Μάρτιο του 2011 όποιος παρακολουθούσε τις αγορές έβλεπε ότι εάν η Πορτογαλία αναγκαζόταν να μπει στο μηχανισμό στήριξης, τότε η Κύπρος θα κινδύνευε να χάσει την πρόσβαση της στις αγορές και θα αναγκαζόταν να λάβει πολύ σκληρά μέτρα».

Όπως ανέφερε, εκείνη την περίοδο η Κυβέρνηση Χριστόφια θα μπορούσε να αποτρέψει την επέκταση του προβλήματος στην Κύπρο, με τη λήψη ήπιων μέτρων που θα συνέβαλαν προς την ενίσχυση των δημοσιονομικών της και του τραπεζικού συστήματος.

«Εισήγηση μου τότε ήταν να δημιουργηθεί ένα ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ως μαξιλάρι, στο οποίο θα συνέβαλαν οι τράπεζες, αλλά ο τότε Υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε, γιατί η κυβέρνηση έπρεπε να ξοδέψει περισσότερα, επειδή δεν είχαν γίνει ακόμη οι δαπάνες που υποσχέθηκαν από το 2008, πρέπει να φορολογήσουμε τις τράπεζες να πάρουμε τα χρήματα και να ξοδέψουμε ακόμη περισσότερο, εισήγηση που αποδέχθηκε και η Βουλή», αυτή ήταν η πολιτική που ακολουθήθηκε από την τότε κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κύριο Ορφανίδη.

Με βάση τα λεγόμενα του πρώην Διοικητή, η κυβέρνηση Χριστόφια, γνώριζε, αφού είχε διορίσει ένα τραπεζίτη στο Υπουργείο Οικονομικών, ότι εκείνη την ευαίσθητη στιγμή έκανε ζημιά στο τραπεζικό σύστημα.

Τα διαπλεκόμενα συμφέροντα

Ο κύριος Ορφανίδης, έκανε μάλιστα λόγο για διαπλεκόμενα συμφέροντα επί Προεδρίας Χριστόφια, για τα οποία, όπως είπε, είχε προειδοποιήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αποκάλυψε ότι επί διακυβέρνησης Χριστόφια είχε δεχθεί πολιτικές παρεμβάσεις, μία εκ των οποίων αφορούσε την εξυπηρέτηση των συμφερόντων ρωσικής τράπεζας, «είναι θέμα εθνικής σημασίας πρέπει να το κάνεις», τον ενημέρωσε, όπως ισχυρίστηκε, συγκεκριμένος αξιωματούχος.

«Υπάρχει λόγος για τον οποίο σταμάτησε από πολύ νωρίς να είμαι αρεστός από την Κ.Ε του ΑΚΕΛ, αφού έλεγα πάντα όχι, σε ότι δεν ήταν προς το συμφέρον του τόπου», ισχυρίστηκε ο κύριος Ορφανίδης, ενώ κάκισε τις πολιτικές που εφαρμόζονταν τότε, αναφέροντας ότι μόλις ανέλαβε η κυβέρνηση Χριστόφια, ενώ στην Κεντρική Τράπεζα είχαν δοθεί οδηγίες που περιόριζαν την πιστωτική ανάπτυξη, οι δαπάνες του κράτους είχαν εκτοξευθεί στα ύψη, ενώ θα έπρεπε να είχαμε μία συγκράτηση της οικονομίας.

Παράλληλα υπέδειξε ότι είχε προειδοποιήσει τον Χαρίλαο Σταυράκη για τους κινδύνους της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά η απάντηση που έλαβε ήταν: «υποσχεθήκαμε στον κόσμο ότι θα ξοδέψουμε κι’ άλλα χρήματα».

«Αγνοούσαν τις προειδοποιήσεις μου»

Την ίδια ώρα υποστήριξε ότι οι προειδοποιήσεις του δεν αγνοήθηκαν μόνο από τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο οποίος αρνείτο να απαντήσει στις επιστολές του, αλλά και την Βουλή, ενώ συγκεκριμένα αναφέρθηκε και στις τότε συναντήσεις του με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ.

«Κατά τη διάρκεια της θητείας μου έκανα περισσότερες συναντήσεις με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, παρά με τον οποιοδήποτε άλλο πολιτικό. Το θεωρούσα ως υποχρέωση μου, επειδή ήταν ο ΓΓ του κυβερνώντος κόμματος, να τον φέρω προ των ευθυνών του», εξήγησε ο κύριος Ορφανίδης.

Έρχομαι να καταθέσω και αύριο

Ερωτηθείς για την δική του άρνηση να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών, παρά τις επανειλημμένες προσκλήσεις που του απηύθυνε ο Πρόεδρος της, Δημήτρης Συλλούρης, ο Αθανάσιος Ορφανίδης απάντησε:

«Πέρσι παρακαλούσα τον κύριο Συλλούρη να μιλήσω μέσω τηλεδιάσκεψης από την Αμερική, δεν μπορούσα να έρθω από την Αμερική γιατί δίδασκα σε πανεπιστήμιο».

Εντούτοις διαβεβαίωσε ότι αν κληθεί αύριο από την Επιτροπή για να καταθέσει, θα παρευρεθεί.

«Η κατάσταση ήταν διαχειρίσιμη ακόμη και μετά το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων»
Την επίμαχη περίοδο της απομείωσης του ελληνικού PSI, το Υπουργείο Οικονομικών είχε όλη την πληροφόρηση ενώπιον του, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κυρίου Ορφανίδη, ενώ ο τότε Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, ενημέρωσε πλήρως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστόφιας επικύρωσε τη ζημιά που επέβαλε στις κυπριακές τράπεζες, αλλά ακόμη και τότε, σύμφωνα με τον πρώην Διοικητή, η κατάσταση του τραπεζικού μας συστήματος ήταν διαχείριση.

Κατά την δική του εκτίμηση αφού τα κεφάλαια των κυπριακών τραπεζών ήταν ακόμη πολύ υψηλά και παρά το γεγονός ότι έχασαν δισεκατομμύρια, η κυβέρνηση θα μπορούσε ακόμη να χειριστεί την κατάσταση, εφαρμόζοντας ήπια μέτρα.

«Όταν έφυγα όμως, έμαθα ότι ο Πρόεδρος απέρριψε την προσπάθεια που έκανα με τον Βάσω Σιαρλή, για να διασωθεί η κατάσταση»

Τραγικά λάθη επί διοίκησης Δημητριάδη

Σύμφωνα με τον Αθανάσιο Ορφανίδη, η Τράπεζα Κύπρου είχε τα κεφάλαια να διαχειριστεί την κατάσταση, εντούτοις το 2012 η Κεντρική Τράπεζα προχώρησε, όπως υποστήριξε, σε συγκεκριμένες κινήσεις, προσπαθώντας να δημιουργήσει προβλήματα στην Τράπεζα Κύπρου.

«Οι καταθέτες και οι κάτοχοι αξιογράφων πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι είναι φοβερό το έγκλημα που έγινε εκεί, γιατί δεν υπήρχε κανένα ουσιαστικό πρόβλημα με την τράπεζα Κύπρου. Είχα ζητήσει από τον Βάσω Σιαρλή να ανατρέψει την πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας και η απάντηση του ήταν ότι η κατάσταση δεν ήταν πια στα χέρια του, αφού όλες οι αποφάσεις λαμβάνονταν από το Προεδρικό. Η ΚΤ επί Πανίκου Δημητριάδη απέκρυψε στοιχεία που θα μπορούσαν να αποτρέψουν το κούρεμα, αφού δεν παρουσίασαν την έκθεση της Blacrock».

«Δεν πήρα μαζί μου αρχεία της Κεντρικής»

Σχολιάζοντας τις κατηγορίες ότι με την αναχώρηση του από την Κεντρική Τράπεζα, πήρε μαζί του σκληρούς δίσκους με αρχεία της ΚΤ, ο κύριος Ορφανίδης, υποστήριξε ότι τα μόνο αρχεία που κατέστρεψε ήταν κόλλες με προσωπικά του στοιχεία.

«Όταν ήμουνα στην Κεντρική είχα κόλλες με προσωπικά δεδομένα, τα αρχεία της Κεντρικής είναι όλα εκεί, πήρα, κατέστρεψα και πέταξα κόλλες με προσωπικά δεδομένα, δεν χάθηκε οτιδήποτε από την Κεντρική Τράπεζα όταν ήμουνα εκεί, όλα τα αρχεία της Κεντρικής Τράπεζας, όταν έφυγα ήταν εκεί».

«Έκανα λάθος»

Στο θέμα των κατόχων αξιογράφων, παραδέχθηκε ότι έγινε λάθος χειρισμός από μέρους του, αφού κατά τα λεγόμενα του, ανέθεσε σε στέλεχος της Κεντρικής να προχωρήσει σε έρευνα και να τον ενημερώσει για το κατά πόσο υπήρχε πρόβλημα με τις πωλήσεις αξιογράφων.

«Εδώ παραδέχομαι ότι έκανα λάθος, εμπιστεύθηκα ένα άτομο να διεξάγει την έρευνα και ήρθε και μου είπε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις πρακτικές των τραπεζών. Μετά πληροφορήθηκα ότι εκείνο το συγκεκριμένο στέλεχος είχε κάποιες σχέσεις με συγκεκριμένο κόμμα και ίσως δεν μου έδωσε την πληροφόρηση που έπρεπε, μετά που έφυγα έκανε έρευνα ξανά και βρήκε άλλα αποτελέσματα».

Κατά την δική του άποψη, το δεύτερο μεγάλο ολίσθημα που οδήγησε στην καταστροφή των κατόχων αξιογράφων έγινε, όταν κάποιοι αποφάσισαν να διαλύσουν το τραπεζικό σύστημα μεταφέροντας πολλά δισεκατομμύρια ευρώ από κυπριακές τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας Πειραιώς στην Ελλάδα.