Κυπριακό και Σύμφωνο Συμβίωσης συζήτησαν στην Ιερά Σύνοδο – ” Η συμβίωση ατόμων του ιδίου φύλου συνιστά διαστροφή”

Τη δεύτερη τακτική της συνεδρία για φέτος, πραγματοποίησε χθες, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου. Οι ιεράρχες υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, συζήτησαν το Κυπριακό αλλά και κοινωνικά θέματα όπως το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης. Ειδικά για το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, η Ιερά Σύνοδος τόνισε ότι μελέτησε το θέμα και ότι θα εκδώσει συνοδική εγκύκλιο προς τους πιστούς, η οποία θα αναγνωσθεί κατά τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής 5 Ιουλίου 2015.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η Εκκλησία δεν έχει, ούτε και επιθυμεί να έχει δυνατότητα επιβολής της θέσης της στους ανθρώπους.   «Για την Εκκλησία δεν είναι δυνατό να γίνει αποδεκτή η συμβίωση δύο ανθρώπων εκτός του μυστηρίου του γάμου. Η χριστιανική διδασκαλία, πολύ περισσότερο δεν μπορεί να δικαιολογήσει την ομοφυλία ούτε και να δεχθεί τη συμβίωση ομοφυλόφιλων ατόμων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου.

«Ἀκόμα κι αν γινόταν δεχτή η δικαιολογία ότι το νομοσχέδιο αποσκοπεί στη ρύθμιση κοινωνικών προβλημάτων ανθρώπων, που δεν ανήκουν στην Εκκλησία, το γεγονός ότι προνοείται ρύθμιση της συμβίωσης ατόμων του ιδίου φύλου συνιστά τελεία διαστροφή», προστίθεται.

Αναφέρεται, επίσης, ότι οι νόμοι πρέπει να έχουν ως στόχο όχι απλώς τη ρύθμιση κοινωνικών διαφορών ούτε και την ικανοποίηση των επιθυμιών των ανθρώπων, αλλά κυρίως τη διαπαιδαγώγησή τους.

Οι νόμοι, συνεχίζει, δεν μπορούν να ανάγουν «μια εκτροπή σε κανόνα δικαίου και «νομοθετήματα ξένα προς τα ήθη του λαού μας έχουμε τη γνώμη ότι πρέπει να αποφεύγονται. Ακόμα και σε λαούς που δεν έχουν πρόβλημα εθνικής επιβίωσης, τέτοια νομοθετήματα αμβλύνουν τα ηθικά αισθητήρια των ανθρώπων και συμβάλλουν στη διάλυση της κοινωνίας».

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά σε κινδύνου, όπως διάλυση της οικογένειας και διαφθορά, ενώ η Ιερά Σύνοδος καλεί τη Βουλή να περιφρουρήσει τις αξίες και τα ήθη του λαού μας.

Χωρίς ψευδαισθήσεις για Κυπριακό  

Επίσης, η Ιερά Σύνοδος χαιρετίζει την επανάληψη των προσπαθειών για επίλυση του προβλήματος και εύχεται αίσια και ταχεία την έκβαση τους, «χωρίς όμως και να τρέφει ψευδαισθήσεις, ως προς τον ρόλο και τις θέσεις της Τουρκίας και τον υπό αυτής επιδιωκόμενο στόχο», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά τη συνεδρία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Ιερά Σύνοδος καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να επιμείνει στην κατοχύρωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού, «πράγμα απαραίτητο τόσο για την αποδοχή της λύσης, όσο και για την εξασφάλιση της επιβίωσης και της παραμονής μας στην πατρική γη».