ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΙΓΗ ΙΧΘΥΟΣ

Φεύγουν με τρόπο οι ENI και TOTAL

Τουλάχιστον εκκωφαντική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η «σιωπή» της κυβέρνησης στις αποκαλύψεις, που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και κάνουν λόγο για τις εταιρείες ENI και ΤΟΤΑL, οι οποίες θα αποχωρήσουν χωρίς οποιαδήποτε αποτελέσματα από την Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, κατά τη λήξη του συμβολαίου τους το 2016.

Αν και το θέμα έχει κάνει το γύρο των social media και των blogs, εντούτοις η κυβέρνηση δεν τόλμησε να αναφέρει ούτε λέξη επί του θέματος. Ούτε μια δήλωση διάψευσης, έστω για τα μάτια του κόσμου.

Σε ανάλυσή της, η εξειδικευμένη επιθεώρηση για θέματα φυσικού αερίου “Middle East Energy News, Analysis & Supporting Data” (MEES), εκτιμά ότι οι εταιρείες ENI και ΤΟΤΑL θα αποχωρήσουν χωρίς οποιαδήποτε αποτελέσματα από την ΑΟΖ της Κύπρου, κατά τη λήξη του συμβολαίου τους το 2016, ενώ παράλληλα αναφέρει ότι είναι αμφίβολη η αξιοποίηση του φυσικού αερίου που βρέθηκε στο κοίτασμα «Αφροδίτη».

Το άρθρο αναφερόμενο στα απογοητευτικά αποτελέσματα από τη δεύτερη εξόρυξη στο τεμάχιο 9 από την ιταλική ENI γράφει ότι κάτι τέτοιο φαίνεται να σηματοδοτεί το τέλος του δρόμου, για τις υπεράκτιες έρευνες στην Κύπρο, πιθανόν για αρκετά χρόνια.

Επίσης, αναφέρει ότι καμιά περαιτέρω γεώτρηση δεν θα πραγματοποιηθεί πριν από το Φεβρουάριο του 2016, που είναι η ημερομηνία λήξης της αρχικής άδειας για γεωτρήσεις στα οικόπεδα 2, 3, και 9.

Το MEES αναφέρει ότι κατανοεί ότι αν η EΝΙ ζητήσει επέκταση τότε η Λευκωσία θα την χορηγήσει, αλλά «αυτό είναι ένα μεγάλο αν», όπως αναφέρει και επικαλείται πηγή με γνώση της κατάστασης. Στα τεμάχια 2 και 3 τα σεισμικά δεδομένα απέτυχαν να βρουν συγκεκριμένους ερευνητικούς στόχους.

Οι δύο ανεπιτυχείς γεωτρήσεις έχουν ήδη κοστίσει στην ENI €300 εκατομμύρια και το καλύτερο που είχαν να προσφέρουν οι Ιταλοί στη Λευκωσία ήταν να επανεξετάσουν τα σεισμικά δεδομένα του τεμαχίου 9, με την ελπίδα να βρουν περισσότερους γεωτρητικούς στόχους.
Όσον αφορά την TOTAL, αναφέρεται ότι η εταιρεία είναι ακόμα πιο κοντά στην αποχώρηση, αφού τον Φεβρουάριο παραιτήθηκε από το τεμάχιο 10, χωρίς να προχωρήσει σε γεώτρηση, ενώ δεν εγκατέλειψε τη χώρα επειδή πείσθηκε από τη Λευκωσία.

Η Κύπρος απάλλαξε την ΤΟΤΑL από τη δέσμευσή της για γεώτρηση στα τεμάχια 10 και 11, με την προϋπόθεση να συνεχίσει να αξιολογεί τα τρισδιάστατα δεδομένα της για το τεμάχιο 11 σε μια προσπάθεια να εντοπίσει πιθανό γεωτρητικό στόχο.

Ωστόσο, αν δεν βρει κάτι συγκεκριμένο, η εταιρεία αναμένεται να εγκαταλείψει την Κύπρο τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Εάν, όπως φαίνεται, η TOTAL και η ENI αποχωρήσουν, τότε η Κύπρος επιστρέφει στο σημείο μηδέν όσον αφορά τις γεωτρήσεις.

Η κυβέρνηση δεν μπήκε στον κόπο μέχρι στιγμής να ελέγξει, αν υπάρχει έστω κι ένα ψήγμα αληθείας, στα όσα φέρνει στο φως ο σημερινός Τύπος, παρόλο που κλήθηκε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της ημέρας να τοποθετηθεί.

Γιατί… διαψεύσεις δεν χωρούν εκ μέρους της. Τα στοιχεία είναι τέτοια, που φαίνεται ότι δεν χωρούν αμφισβήτησης.