Κουγιάλης: Μεγάλες οι προοπτικές μετά την κατοχύρωση του χαλουμιού

Η τεράστια προσπάθεια βαίνει αισίως στο τέρμα και διανοίγει μεγάλες προοπτικές στον τομέα του χαλουμιού και κατ’ επέκταση της κτηνοτροφίας, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης αναφερόμενος στην πρόσφατη δημοσίευση της αίτησης της Κύπρου για την εγγραφή του χαλουμιού ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης της ΕΕ.

Σε χαιρετισμό του στο φεστιβάλ Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Επαρχιακού Συμβουλίου ΕΚΑ Αμμοχώστου στην πλατεία Αγίας Νάπας απόψε, ο κ. Κουγιάλης ανέφερε ότι ήδη έχουν εξαγγελθεί σειρά μέτρων που θα ενισχύουν την παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος και πως εξυπακούεται ότι θα πρέπει όλοι οι κλάδοι της κτηνοτροφίας και οι μεταποιητές να εργαστούν συλλογικά, “ώστε με την προβολή και προώθηση των κυπριακών προϊόντων να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και ως εκ τούτου καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, ενώ το γεγονός αυτό αποτελεί μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και κίνητρο για την ετοιμασία και κατάθεση φακέλων για άλλα παραδοσιακά μας προϊόντα”.

Αυτή η δημοσίευση, είπε, αποτελεί δικαίωση για το Υπουργείο αλλά και για τον ίδιο προσωπικά και παράλληλα δείχνει σε όλους ότι με επιμονή, σωστό προγραμματισμό και σκληρή δουλεία μπορούμε να επιτύχουμε πολλά.

Ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και η ενδυνάμωση του αγροτικού τομέα είναι κύριο μέλημά του, λέγοντας πως το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τόσο δημόσιες υποδομές που θα συμβάλουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και της διαφοροποίησης της οικονομίας στην υπαίθρου, όσο και έργα ιδιωτικής πρωτοβουλίας που θα εντάσσονται στο σχέδιο του αγροτουρισμού, στοχεύοντας σε μια ολοκληρωμένη ανάπτυξη της υπαίθρου.

Μέσω του προγράμματος, ανέφερε, σχεδιάζουν και υλοποιούν δράσεις για την προώθηση της μεταφοράς γνώσεων και της καινοτομίας, την ενίσχυση της βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας, την προώθηση της οργάνωσης της αλυσίδας τροφίμων, την αποκατάσταση, διατήρηση και ενίσχυση των οικοσυστημάτων που συνδέονται με τη γεωργία, την προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων και στήριξη της στροφής προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με ανθεκτικότητα στην αλλαγή του κλίματος και την προώθηση της κοινωνικής ένταξης, της μείωσης της φτώχειας και της οικονομικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές.

“Σήμερα κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες η ύπαιθρος, όπως και το σύνολο της πατρίδας μας, καλείται να αντεπεξέλθει και να διέλθει με επιτυχία των δυσκολιών που προκάλεσε η οικονομική κρίση. Πολίτες και κυβέρνηση καλούμαστε να δούμε τι δεν πράξαμε ορθά, πως μπορούμε να αλλάξουμε και προς τα πού οφείλουμε να πάμε”, είπε.

Βασικό μας εργαλείο στην προσπάθεια για αναζωογόνηση της αγροτικής οικονομίας και διασφάλιση του βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου μέλλοντος της υπαίθρου μας είναι το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, διαμέσου του οποίου θα διατεθεί ποσό ύψους 243 εκ. ευρώ, με αυξημένη συνεισφορά από την ΕΕ, όπως σημείωσε.

Πηγή:ΚΥΠΕ